PsycInfo-veiledning

- en fagdatabase for psykologi og tilgrensende fagområder

Publisert 5. mars 2024 10:13 - Sist endret 6. mars 2024 12:54

Til PsycInfo (velg "APA PsycInfo" og "Continue")

Tilgang utenfor NIH

Har du spørsmål om PsycInfo? Kontakt Elin Hecker på epost elineh@nih.no.

Generelle søketips

For å finne litteratur om et emne, må du finne gode søkeord (essensen, ordene som gir mening).

Så må du velge hvor du skal søke. Det er best å bruke fagdatabaser som dekker bestemte fagområder (som PsycInfo), for da vet du at dokumentene er kvalitetskontrollert. Google kan brukes som et supplement, og da helst Google Scholar.

Følgende teknikker kan du bruke i PsycInfo:

  • Trunkering / stjerne (*) for å søke på forskjellige stavemåter/endelser for et ord.
    Eksempel: gen*
    Du får treff på dokumenter med ord som begynner på gen, og får treff på gen, gener, genene, genealogi osv.
        
  • AND for å kombinere søk - da får du dokumenter med ord fra begge søkene.
          
  • OR for å kombinere søk - da får du dokumenter med ord fra enten det ene eller det andre eller begge søkene samtidig.
       
  • NOT for å kombinere søk
    Eksempel: football NOT rugby
    Da får du alle dokumenter med ordet football som ikke har med ordet rugby. Hvis det er skrevet dokumenter om både football og rugby, vil du ikke få dem med i søket.

 

Hvilke ord beskriver temaet du skal søke på?

La oss ta utgangspunktet i følgende oppgave: Hvilken betydning har fysisk aktivitet for livskvalitet hos eldre (over 65 år)?

Start med å finne ordene du vil søke på og oversett dem til engelsk. Søkespråket i databasen er engelsk, uavhengig av originalspråket i dokumentene som finnes i basen.

Få med synonymer til ordene dine!

Det kan være en god hjelp å sette opp en tabell med ordene:

Tabell med søkeord og synonymer.

Kommer du på flere ord du ønsker å ta med, fyller du dem inn i skjemaet slik at du har oversikt over hva du skal søke på.

 

Søk i databasen

PsycInfo vil selv lete etter riktig søkeord for ordene du har funnet, og det anbefales at du bruker disse fremfor dine egne ord. For eksempel brukes ordet exercise for physical exercise i databasen, slik at det holder å søke på exercise.

  1. Skriv physical activity i søkefeltet.
    Sjekk at "Map Term to Subject Heading" (under søkefeltet) er valgt.
        
    Databasen kommer med forslag til søkeord, og i dette tilfellet får du bare opp "physical activity". For mer informasjon om ordet, kan du klikke på det og/eller Scope Note helt til høyre i skjermbildet (blå sirkel med hvit bokstav).
       
    Auto Explode (inkluderer alle underordnete søkeord) er automatisk haket av, og eventuelt kan du hake av Focus (får alle dokumenter hvor valgt søkeord er hovedfokus). 
        
    "Physical activity" er automatisk haket av og "Combine with OR" er automatisk valgt. Klikk på "Continue" for å søke på ordet.
       
  2. Skriv exercis i søkefeltet.
       
    Databasen foreslår blant annet "exercise" som søkeord. Klikk på "exercise" - da får du informasjon om at ordet er underordnet "physical activity", og da utelater du "exercise" som søkeord.
       
  3. Skriv physical exercise i søkefeltet.
      
    Databasen foreslår at du bruker "exercise" som søkeord. Klikk på "exercise" - da får du informasjon om at exercise brukes for physical exercise. I forrige punkt fant du ut at "exercise" er underordnet for "physical activity", og utelot "exercise" som søkeord.

Du har altså funnet ut at du kun skal bruke søkeordet "physical activity", da det dekker både exercise og physical exercise.

For å finne søkeord for livskvalitet, gjentar du prosessen beskrevet over. Da vil du ende opp med søkeordet "quality of life".  

Over søkefeltet, finner du søkehistorikk med antall treff for hvert ord du har søkt på. Disse søkene må settes sammen, slik at du får dokumenter som handler om begge temaene (fysisk aktivitet og livskvalitet):

  • Hak av søkene på physical activity og "quality of life" 
  • Velg "Combine with AND"
  • Ønsker du å bruke NOT mellom to søk, må du i søkefeltet skrive nummeret på søkene med NOT mellom: 1 NOT 2
  • Resultatet av kombinasjonen av søk blir synlig i søkehistorikken 

Til slutt må du avgrense søket på språk og (i dette tilfellet) aldersgruppe. Litt under søkefeltet, finner du knappen "Additional Limits". Klikk på denne for flere valg:

  • Languages: Velg de språkene du kan lese
  • Age Groups: Velg gruppen 65 og over samt 85 og over
  • Velg eventuelt andre aktuelle avgrensinger
  • Klikk på knappen "Limit A Search"
  • Resultatet av avgrensingen blir synlig i søkehistorikken

   

Databasen finner ikke søkeord

Noen ganger kommer det ikke opp noe ord som passer å bruke i søket. Nederst i listen over forslag, står det du skrev inn i søkefeltet med .mp search as Keyword bak ordet.

Du kan da velge dette ordet, og PsycInfo søker etter dokumenter som inneholder ordet. Det kan være lurt å da gå ett skritt tilbake og legge til en stjerne etter ordet i søkefeltet:

impact*

PsycInfo finner da dokumenter som inneholder ord som begynner på impact, f.eks. impact, impacts, impacting m.m.

 

Resultatlisten

Under søkefeltene får du opp to kolonner – den høyre er en liste over dokumentene som passer til søket ditt. Den venstre viser informasjon om søket samt en liste over filter for avgrensing av søket. Du kan avgrense på blant annet:

  • Years – utgivelsesår

Husk at de fleste andre aktuelle avgrensinger finner du ved å klikke på knappen "Additional Limits" litt under søkefeltet.

 

Søkehistorikk

Over søkefeltet, finner du søkehistorikk. Her kan du se søkene du har gjort, endre på dem og sette dem sammen.

Her kan du også lagre søk og få varsler når det kommer nye dokumenter som passer til søket. Da må du lage en konto og logge på ved å klikke på My Account øverst i skjermbildet.

 

Hvordan lese/få tak i dokumentene du finner

I resultatlisten finner du lenke til fulltekst under informasjonen om dokumentet. De som ikke er i fulltekst i databasen, vil ha NIH Oria-ikonet i stedet.

Ved å klikke på NIH Oria-ikonet, får du enten lenke til fulltekst for det vi abonnerer på eller mulighet til å bestille dokumentet hvis vi ikke abonnerer på det eller ikke har det elektronisk.

Før du bestiller et dokument, er det viktig at du undersøker om det er på et språk du kan lese. Klikk på dokument-tittelen i resultatlisten og let deg frem til informasjon om språk.