Fusk

Fusk eller forsøk på fusk møtes med strenge sanksjoner av hensyn til medstudenter, framtidige arbeidsgivere og NIHs omdømme som utdanningsinstitusjon.

Publisert 25. aug. 2023 15:40 - Sist endret 21. mai 2024 13:39

 

Se retningslinjer vedtatt av Studieutvalget nederst på siden.

Fusk

 Fusk kan forekomme

  • ved adgang til emner og oppmelding til eksamen
  • under gjennomføring av emne
  • under avleggelse av eksamen
  • før eksamen er sensurert

Fusk under avleggelse av eksamen defineres fra og med studenten starter sitt arbeid med å oppfylle eventuelle krav som stilles for å gå opp til eksamen (innlevere arbeids-/studiekrav, obligatoriske oppgaver, eller gjennomføre obligatorisk undervisning eller praksis) til og med avleggelse av eksamen.

Fusk er brudd på akademisk redelighet. Oppgaver og besvarelser skal være ditt eget selvstendige arbeid. Akademisk redelighet vil si at du klargjør hva som er dine egne tanker og ideer og hva som er lånt fra andre.

Du kan bli mistenkt for fusk dersom du

  • lar være å gi opplysninger om kilder
  • gir inntrykk av at besvarelsen er mer selvstendig enn den er
  • bruker hjelpemidler eller medhjelpere som ikke er tillat
  • på individuelle besvarelser der samarbeid med medstudenter resulterer i svært like eller delvis identiske oppgaver

Medvirkning til at andre fusker selv om du ikke selv drar nytte av fuskehandlingen, rammes av bestemmelsene i loven. For eksempel bør du være forsiktig med å låne ut dine besvarelser eller tekster til andre studenter eller bidra til fremmøteregistrering på medstudenter som ikke er fysisk tilstede på obligatorisk undervisning.

Retningslinjene ved behandling av fuskesaker gjelder både for obligatoriske arbeidskrav, mappeinnleveringer og for eksamener med og uten tilsyn. Retningslinjene gjelder for alle studenter og for privatister.

Verktøy for plagiatkontroll

Norges idrettshøgskole bruker Ouriginal som plagiatkontroll på alle hjemmeeksamener, innleveringer, bacheloroppgaver og masteroppgaver. Ouriginal foretar kontroller mot internett, tekstdatabaser og andre innleverte oppgaver. Ouriginal er kun tilgjengelig for ansatte ved utdanningsinstitusjoner og sensorer. Mer informasjon om Ouriginal.

Konsekvenser av fusk

Ved fusk eller forsøk på fusk kan konsekvensene bli annullering av eksamen og utestengning fra Norges idrettshøgskole og tap av retten til å gå opp til eksamen ved andre universitet og høgskoler i Norge i inntil ett (1) år.

Se Universitets- og høyskoleloven §§ 4-7 og 4-8 (Lovdata.no)

Saksbehandling ved mistanke om fusk

Norges idrettshøgskole har utarbeidet retningslinjer ved behandling av fusk/forsøk på fusk til eksamen ved Norges idrettshøgskole for saksbehandlingen i saker om fusk. Rettigheter for studenter som er under mistanke inngår i disse.

Klagenemnda ved Norges idrettshøgskole fatter vedtak i saker ved mistanke om fusk eller forsøk på fusk og avgjør hvilke sanksjoner som skal iverksettes. Vedtaket kan påklages til Felles klagenemnd som er en nasjonal klagenemnd.

Retningslinjer

Informasjon om sanksjoner ved fusk eller forsøk på fusk, revidert SU 16. juni 2023.

NIH ser svært alvorlig på fusk. Fusk/forsøk på fusk er tillitsbrudd i forhold til høgskolen og usolidarisk overfor medstudenter. Fusk/forsøk på fusk må møtes med strenge sanksjoner ut fra hensynet til medstudenter, framtidige arbeidsgivere og NIHs omdømme som utdanningsinstitusjon.

Både fusk og forsøk på fusk (heretter kalt fusk) kan få alvorlige konsekvenser for studenten. Eksamen i emnet vil bli annullert. En student som har fusket, kan i tillegg bli utestengt fra NIH i ett eller to semestre. Studenten kan også bli fratatt retten til å gå opp til eksamen ved andre universiteter og høgskoler i samme tidsrom.

1.    Hva er eller kan fusk være

Fusk er opptreden i strid med reglene for eksamensavvikling, og som på en urettmessig måte kan føre til at kandidatens resultater blir vurdert bedre enn de egentlig er. Fusk kan forekomme

  • ved adgang til emner og oppmelding til eksamen
  • under gjennomføring av emne
  • under avleggelse av eksamen
  • før eksamen er sensurert

Fusk under avleggelse av eksamen defineres fra og med studenten starter sitt arbeid med å oppfylle eventuelle krav som stilles for å gå opp til eksamen (innlevere arbeids-/studiekrav, obligatoriske oppgaver, eller gjennomføre obligatorisk undervisning eller praksis) til og med avleggelse av eksamen.

Vurderingsavviklingen i den digitale eksamensløsningen (WISEflow) monitoreres av eksamensvaktene og eksamenskontoret. Kandidater bes umiddelbart ta kontakt med eksamensvaktene dersom de får feilmeldinger i løsningene eller om det skjer noe unormalt med PC.

Eksempler på hva som kan være fusk

Eksamen kan deles inn to grupper; eksamen under tilsyn og eksamen uten tilsyn, som masteroppgave, hjemmeeksamen osv. Listen med eksempler er ikke fullstendig, også andre forhold kan bli betraktet som fusk eller forsøk på fusk.

A.    Eksamen under tilsyn

Det er ikke tillat å ha med eller bruke hjelpemidler som ikke er oppført på eksamensoppgaven eller fastsatt i emneplan. Det anses som forsøk på fusk dersom studenten tar med eller unnlater å fjerne ulovlige hjelpemiddel før eksamen starter. Det betraktes også som fusk dersom de ulovlige hjelpemidlene er tilgjengelig utenfor eksamenslokalet, for eksempel gjemt på toalettet osv.

Ulovlige hjelpemidler kan for eksempel være

  • løse ark og lapper med pensumrelevant innhold
  • egne kladdeark med ferdig skrevet tekst
  • pensumbøker og andre relevante fagbøker
  • kalkulator eller PC som har flere funksjoner enn tillatt
  • mobiltelefon og annet elektronisk kommunikasjonsutstyr

B.    Eksamen uten tilsyn

Studentene skal lære hvordan de skal bruke kilder og referanser. Studentene skal gjøres kjent med hvilke regler som gjelder for bruk av kilder og at manglende kildehenvisning kan medføre mistanke om fusk. Studenten har selv ansvar for å sette seg inn i reglene for bruk av sitater.

Fusk i forbindelse med eksamen uten tilsyn kan for eksempel være

  • besvarelse som helt eller delvis er utarbeidet av en annen person
  • besvarelse som helt eller delvis er brukt av studenten selv eller annen person til en tidligere eksamen uten at dette gjøres rede for.
  • innhold generert av KI-verktøy, dvs. påstander, statistikk, argumenter, ideer, kunstverk, koding eller lignende, er kopiert direkte inn i besvarelsen uten at dette gjøres rede for
  • besvarelse med fabrikkerte/oppdiktet data
  • ved gruppeeksamen; besvarelser som ikke er utarbeidet av gruppemedlemmene
  • besvarelse hentet helt eller delvis fra internett, lærebok, fagbok eller liknende framstilt uten kildehenvisning og klar markering av at dette er gjengivelse/sitater, og utgitt som egen besvarelse

2.    Saksbehandling i fuskesaker, studentens plikter og rettigheter

NIH har plikt til å informere – studenten har plikt til å vite.

Manglende kjennskap til reglene om fusk fritar ikke for ansvar. Informasjon om regelverk og kildebruk skal være tilgjengelig via NIHs studiehåndbok. Videre skal informasjon om regelverk ligge i studentens utdanningsplan. Ved innlevering av skriftlige arbeider uten tilsyn skal studenten levere en undertegnet erklæring sammen med oppgaven.

Saksbehandling

Opplysningene i en sak der det er mistanke om fusk er unntatt offentlighet, jf offentlighetsloven § 5a. Den enkelte saksbehandler og alle som kommer i kontakt med saken har taushetsplikt, jf forvaltningslovens § 13. Saksbehandling skal som hovedregel være basert på at alt relevant materiale i saken blir framlagt skriftlig.

A.    Mistanke oppstår

Når mistanke om fusk oppstår (før under eller etter eksamen) skal studenten orienteres om det. Dersom studenten ønsker, skal eksamen gjennomføres som planlagt. Når mistanke om fusk oppstår, skal den som mistenker fusk straks:

  • Sikre seg eventuelle bevis. Ulovlige hjelpemidler skal beslaglegges på en slik måte at unødvendige forstyrrelser blir unngått.
  • Notere viktige hendelser og tidspunkt. Dokumentasjonen skal være så fyldig og nøyaktig som mulig og omfatte alle aktuelle saksdokumenter. Det kan være
    • eksamensoppgaver, eksamensbesvarelser, kladdeark osv
    • dokumenter som er benyttet ved den antatte fuskingen, som ulovlige lapper, notater, andre studenters besvarelser osv
    • rapport/redegjørelse fra aktuelle personer i saken som eksamensvakt, sensor og student(er).
B.    Saken utredes

Den som mistenker fusk skal umiddelbart henvende seg muntlig eller skriftlig til Studieavdelingen ved eksamenskontoret. Den som mistenker fusk og Studieavdelingen har sammen ansvar for at saken blir best mulig opplyst.

Framgangsmåten i utredningen er som følger:

  • Besvarelsen skal sensureres på vanlig måte, men studenten skal ikke få vite karakteren.
  • Studenten skal bli innkalt til et møte hvor studenten blir gjort oppmerksom på at NIH mistenker fusk og bakgrunnen for mistanken.
  • Studenten skal motta informasjon om videre saksgang.
  • Studenten skal få tre ukers frist for å uttale seg skriftlig.
  • Studenten kan velge å la seg bistå av advokat eller annen talsperson på alle trinn i saksbehandlingen, jf forvaltningsloven § 12, første ledd.
C.    Sak til klagenemnda

Dersom direktøren på bakgrunn av opplysningene i saken finner at det skal reises sak for NIHs klagenemnd om fusk, er videre saksgang som følger:

  • Sensuren forblir hemmelig inntil klagenemnda har fattet vedtak.
  • Studenten skal ha skriftlig forhåndsvarsel om at det vil bli fremmet forslag om annullering av eksamen og eventuelt utestenging for NIHs klagenemnd.
  • Fra sak om utestenging er reist, har studenten rett til å få utgiftene til advokat (etter statens satser) dekket av NIH, jf lov om universiteter og høyskoler § 4-8.
  • Studenten og dennes talsperson eller advokat kan møte i klagenemnda og gjøre rede for sitt syn på saken.
  • Klagenemnda fatter vedtak. Annullering av eksamen krever simpelt flertall, mens utestenging krever 2/3 flertall.

Dersom NIHs klagenemnd ikke finner at studenten har fusket skjer følgende:

  • Studenten får sensur.
  • Klagenemnda kan vedta at studenten skal få mulighet til å avlegge ny eksamen dersom mistanke om fusk kan ha hatt betydning for studentens prestasjon ved eksamen.

Dersom NIHs klagenemnd finner at studenten har fusket skjer følgende:

  • Studenten får ikke sensur. Selv om studenten ikke kjenner sensuren, registreres det som et eksamensforsøk..
  • Studenten kan velge å påklage vedtaket fra NIHs klagenemnd til den nasjonale klagenemnda, jf lov om universiteter og høyskoler § 4-7 nr 3

3.    Lovgrunnlag

Lov om universiteter og høyskoler (LOV 2005-04-01 nr 15) har følgende bestemmelser om annullering og utestenging:

§ 4-7. Annullering av eksamen eller prøve

  1. Styret selv eller institusjonens klagenemnd, jf. § 5-1, kan annullere eksamen eller prøve eller godkjenning av kurs hvis studenten
    1. (a)    ved hjelp av falske vitnemål eller annen form for uredelig opptreden har skaffet seg adgang til å gå opp til vedkommende eksamen eller prøve, eller til å delta i vedkommende kurs, eller
    2. (b)    har forsøkt å fuske eller forsettlig eller grovt uaktsomt har fusket ved avleggelsen av, eller forut for endelig sensur av, vedkommende eksamen eller prøve, eller under gjennomføring av vedkommende kurs.
  2.  Styret selv eller institusjonens klagenemnd, jf. § 5-1, kan annullere godskriving eller godkjenning av utdanning, eller fritak for eksamen eller prøve, hvis studenten har oppnådd dette ved hjelp av falske vitnemål eller annen form for uredelig opptreden.
  3. Vedtak om annullering etter første og annet ledd kan påklages til departementet eller særskilt klageorgan oppnevnt av dette, jf. § 5-1 sjuende ledd.
  4. Adgangen til annullering foreldes ikke.
  5. Etter avgjørelse om annullering pliktes eventuelt vitnemål eller karakterutskrift tilbakelevert institusjonen. Blir ikke vitnemålet eller karakterutskriften tilbakelevert institusjonen i rett tid, kan denne kreve namsmannens hjelp til tilbakelevering i samsvar med reglene i tvangsfullbyrdelseslovens kap. 13.
    (…)
  6. Andre institusjoner under denne lov kan informeres om annullering av eksamen eller prøve. Departementet kan gi nærmere regler om informasjonsrutiner mv.

§ 4-8. Utestenging og bortvisning

(3) En student som har opptrådt slik som beskrevet i § 4-7 første eller annet ledd, kan ved vedtak av styret selv eller institusjonens klagenemnd, jf. § 5-1, utestenges fra institusjonen og fratas retten til å gå opp til eksamen ved institusjoner under denne lov i inntil ett år. Departementet gir nærmere regler om informasjonsrutiner mv.

Kontakt

Bilde av Grethe Nilsen
1211 Seksjonssjef
E-post
grethen@nih.no
Telefon
+47 23 26 20 18