Sensorveiledning masteroppgave - IFP

Publisert 24. apr. 2024 15:09 - Sist endret 14. juni 2024 08:44

Formelle retningslinjer

Oppgaven skal skrives i henhold til malen som er gitt av NIH-biblioteket.

Oppgaven skal struktureres som en vitenskapelig artikkel, og inneholde egne kapitler for introduksjon/bakgrunn, metoder, resultater, diskusjon, konklusjon, etterord og referanseliste. Lengden på hvert kapittel bestemmes av kandidaten, med unntak av introduksjon/bakgrunn, som må være mer omfattende enn i en vanlig artikkel. Den totale lengden på oppgaven må imidlertid ikke overskride ordbegrensningen for oppgaven som angitt nedenfor. I tillegg skal oppgaven inneholde et sammendrag på én side, både på engelsk og på norsk, som skal stå først i oppgaven. Dette utgjør en del av selve oppgaven og inngår i vurderingen.

Det skal alltid komme frem av teksten når studenten har sitert, lånt et begrep, et argument eller et resonnement fra andre kilder. Referansene til annen litteratur skal være så presis som mulig og følge gjeldende standard for sitering (f.eks. APA-stilen).

Studenten skal være oppgavens eneste forfatter. I etterordet (tilsvarende Acknowledgment), som plasses før referanselisten, skal studenten oppgi bidrag fra veileder(e) og eventuelt andre samarbeidspartnere.

Det er tillattt å benytte seg av KI, så lenge bruken er i samsvar med NIHs retningslinjer for bruk av KI.

 

Forventet antall ord på masteroppgaven er anslått til mellom 10 000 til 20 000 ord, avhengig av tema og omfang på masteroppgaven (30 eller 60 sp). Forside, forord, innholdsfortegnelse, litteraturliste og vedlegg medregnes ikke i ordbegrensningen.

Antall studiepoeng illustrerer forskjellen på arbeidsmengden som masteroppgaven er ment å kreve (henholdsvis 800 arbeidstimer for 30 sp, eller 1600 arbeidstimer for 60 sp). Omfanget veiledning er anslagsvis større på 60 sp masteroppgaver sammenlignet med 30 sp masteroppgaver.

Selv om masteroppgaver skal vurderes etter den samme generiske karakterbeskrivelsen, vil kravene for å oppnå en gitt karakter være høyere for studenter som skriver 60 sp masteroppgave enn for studenter som skriver 30 sp masteroppgaver. Forskjellen kommer frem av oppgavens omfang (for eksempel antall variabler, deltakere, metoder, osv.), og ikke i oppgavens kvalitet (for eksempel i bakgrunn eller dybde i diskusjonen).

             

Gjennomføring av det muntlige forsvaret av masteroppgaven

Sensorene skal i forkant av eksamensdagen gjennomføre et formøte for å vurdere om kandidaten skal få mulighet til å gå opp til muntlig eksamen. På eksamensdagen skal sensorene gjennomføre en samtale med veileder(e) i forkant av muntlig eksamen for å få informasjon om graden av individuelt arbeid fra studenten og veiledningen som inngår i karaktervurderingen. Veileder(e) går deretter ut før sensorene kommer frem til karakter på det skriftlige arbeidet. 

Studenten skal innledningsvis i det muntlige forsvaret gi en presentasjon av masteroppgaven på 10-15 min. Resten av tiden (45-50 minutt) skal være en samtale om masteroppgaven og arbeidet studenten har gjort. Veileder(e) skal være til stede, men skal ha en passiv rolle og ikke delta direkte i eksaminasjonen. Etter at muntlig eksamen er ferdig skal studenten og veileder(e) forlate rommet slik at sensorene kan fastsette endelig karakter. Både studenten og veiledere kan imidlertid være til stede når karakteren formidles.  

Karaktersetting og begrunnelse

Masteroppgaven sensureres med bokstavkarakter A–F. Karakterskalaen brukes i henhold til de anbefalte fagspesifikke karakterbeskrivelsene utarbeidet av UHRs (Universitets- og høgskolerådet) generelle karakterbeskrivelser, se NIHs forskrift.

Karakteren på masteroppgaven gis etter at det offentlige forsvaret av oppgaven er avsluttet. Etter eksamen får kandidaten én samlet karakter for masteroppgaven. Kandidaten har krav på en begrunnelse og eksamenskommisjonen bør gi studenten mulighet for en samtale angående fastsatt karakter etter muntlig eksamen. Kandidaten har en uke på seg til å be om skriftlig begrunnelse etter at karakteren er kunngjort. Begrunnelsen skal gis skriftlig innen to uker, og før fristen for klage går ut. Begrunnelsen skal referere til kriteriene for vurdering av masteroppgaver (se under) og til de nivåspesifikke karakterbeskrivelsene, se NIHs forskrift.

Vurderingskriterier for masteroppgaven

Vurderingen av masteroppgaven er i hovedsak en vurdering av selve masteroppgaven. En avsluttende muntlig eksamen er del av vurderingsgrunnlaget. Muntlig eksamen skal normalt bare ha justerende effekt på karakteren. Vurderingen gjøres på grunnlag av den nasjonale karakterskalaen med generelle beskrivelser av karakternivåene (se vedlegg 1). I vurdering av oppgavens kvalitet vil det bli lagt vekt på følgende:

  • Formulering av klar problemstilling
  • Valg og begrunnelse for metode og design ut fra problemstilling
  • At kandidaten kan samle, systematisere, analysere, tolke og presentere informasjon/kunnskap på en nøyaktig og oversiktlig måte.
  • At eventuelle empiriske analyser er veldokumentert og er basert på et forsvarlig datagrunnlag. Det legges vekt på at kandidaten gjør skikkelig rede for og har et kritisk/reflektert forhold til de data som presenteres. 
  • At kandidaten drøfter resultater fra tidligere forskning, teori og begreper som er relevante for oppgaven. 
  • At diskusjon og konklusjoner er i samsvar med teorigrunnlag, problemstillinger og empirisk materiale
  • At kandidaten formidler på en forståelig og språklig tilfredsstillende måte, samt bruker litteratur- og sitathenvisninger og kilder på en korrekt, konsekvent og oversiktlig måte
  • At kandidaten arbeider etter forskningsetiske prinsipper. Dette skal komme fram i et eget underkapittel under metode.