UngParaFrisk: Pilotprosjekt for livslang deltagelse i idrett

Driver du med paraidrett? Vi undersøker hvilken rolle helse har for deltagelse i idretten, og tilbyr veiledning og råd for at du kan være frisk og aktiv lenge!

Publisert 20. feb. 2024 14:59 - Sist endret 17. juni 2024 12:23
Parautøvere i rullestol spiller håndball

\Foto: Veronika S. Larsen, vslfoto

Om prosjektet

UngParaFRISK er en forlengelse av prosjektet.Det er en forlengelse av prosjektet ParaFRISK: Forebygging av skader og sykdom blant paralympiske utøvere (på engelsk).

I UngParaFRISK undersøker vi hvilken rolle helse har for deltagelse i parabreddeidrett. Pilotprosjektet bygger på hypotesen om at det er større helseutfordringer innen parabreddeidrett enn i toppidretten.

I prosjektet tilbyr vi en kartleggingssamtale om helse og gir råd slik at utøveren kan være frisk og aktiv lenge! Vi har mål om å rekruttere 200 syns- eller bevegelseshemmede utøvere i alderen 16-40 år. En videre forutsetning for å delta er at utøveren har drevet med idrett i minst ett år, og trener minst én gang ukentlig.

Prosjektet er et samarbeidsprosjekt med Beitostølen Helsesportsenter og er utarbeidet av Senter for idrettsskadeforskning ved Norges idrettshøyskole i samarbeid med Norges idrettsforbund. Prosjektet er støttet med midler over ett år fra Stiftelsen DAM og fra Legeforeningens fond for kvalitetsforbedring og pasientsikkerhet.

Hva det innebærer

  • Utøveren inviteres til en helseundersøkelse der hen først fyller ut et digitalt spørreskjema via plattformen AthleteMonitoring. Spørsmålene omfatter deltagelse i idrett, tidligere og nåværende helse, utdanning, arbeid og bruk av offentlige ytelser.
  • Kort tid etter inviteres utøveren til en nettbasert samtale med en lege.
  • Utøveren vil få individuelt tilpassede råd om forebygging og behandling av sykdom og skader, og eventuelt andre forhold skriftlig.
  • Ved ønske om og behov for videre oppfølging, kan utøveren bli henvist til fastlege eller sykehus.
  • Utøveren velger selv hvilke spørsmål hen vil svare på og i hvilken grad hen ønsker oppfølging.

Hvem kan delta?

  • Alder 16-40 år
  • Syns- eller bevegelseshemmede utøvere som i minst ett år har trent minst en gang i uken: Fra breddeidrett til alle som ikke har deltatt i paralympiske leker.

Når

Inkluderingen startet i februar 2024 og fortsetter utover høsten. 

Fordeler med å være med

På kort sikt kan studien være nyttig for den enkelte utøver fordi hen får råd om forebygging og behandling av helseplager, og henvisning til videre oppfølging om hen har behov for det.

På lang sikt tror vi mer kunnskap om helseutfordringer hos paraidrettsutøvere kan føre til bedre helse og mindre fravær fra aktivitet. Da er grunnlaget lagt for økt mestring og livskvalitet gjennom deltagelse i idrett, arbeid og samfunnsliv. En annen fordel kan være at vi kan sende kopi av sluttrapporten til utøverens fastlege, som dermed får et mer helhetlig inntrykk av utøverens helseutfordringer enn det blir tid til på en vanlig konsultasjon. Da er det lettere å følge opp.

Ulempen ved å delta er at det tar litt tid å svare på spørreskjema og å snakke med lege, samlet ca. 1-1,5 time.

Interessert i å delta?

Skriv inn kontaktinfoen din i dette skjemaet, så vil prosjektkoordinator, Adeleide Bergsaker, ta kontakt med deg.  Eventuelt kan du ringe eller sende e-post til Adeleide. Hvis du oppfyller kriteriene for studien, vil du få tilsendt lenke til helseundersøkelsen.

Kontakt

Bilde av Adeleide Charlotte Riise Bergsaker
Prosjektkoordinator
E-post
adeleideb@nih.no
Telefon
+47 23 26 22 92

Prosjektleder

Hilde Moseby Berge, hildemoseby.berge@olympiatoppen.no

Samarbeidspartner

UngParaFrisk

Logo UngParaFrisk med ulike personer med ulike fysisk hemninger i ulike idrett