Kalde bad begrenser effekten av styrketrening

Det har lenge vært populært blant toppidrettsutøvere verden over å benytte kalde bad etter trening. Hensikten med å kjøle ned muskulaturen i et isbad etter en hard treningsøkt, er å gi raskere restitusjon.

Av Karen Christensen
Publisert 28. aug. 2015 09:50 - Sist endret 20. nov. 2023 18:48
Bilde av Truls raastad

Bilde av Truls Raastad. Foto: Andreas B. Johansen

Forskere ved NIH og Australia har sammen gjort en studie som bekrefter at kalde bad kan gi raskere restitusjon, men påviser samtidig at slike bad faktisk reduserer effekten av treningsøkten.

—Hvis målet er raskere restitusjon så er kalde bad bra, men treningseffekten reduseres, sier Truls Raastad. Raastad er professor i idrettsfysiologi ved Norges idrettshøgskole og er en av forskerne bak studien.

Dette betyr at hvis du konkurrerer ofte og har problemer med å restituere deg fra konkurranse til konkurranse, kan kalde bad ha gunstig effekt. Eksempler kan være etter etapper i sykkelritt som Tour de France eller turneringer i fotball og håndball der utøverne har problemer med å restituere 100 prosent mellom kampene, sier Raastad.

Dersom målet er å bli sterkere, er det derimot ikke gunstig med kalde bad. Dette vil tvert imot redusere effekten av treningen.

Vi gjennomførte to studier, forklarer Raastad. Først ble 21 veltrente menn satt til å trene styrke i 12 uker. Etter hver trening ble de delt i to grupper. Den ene gruppen satt ti minutter med kaldt vann (10 grader) til navlen. Den andre gruppen (kontrollgruppen) syklet i ti minutter uten motstand.

— Kontrollgruppen fikk 60 prosent økning i styrke, mens gruppen som tok et kaldt bad bare fikk 40 prosent økning i styrke. Økningen i muskelmasse i beina var halvert for dem som tok kalde bad, sier Raastad.

Den andre studien tok for seg akutt effekt av kalde bad etter styrketrening. Ni menn gjennomførte to styrketreningsøkter (med eller uten kaldt bad), og 2, 24 og 48 timer etter treningen ble det tatt biopsier av musklene. Analysene viste at signalene som skal føre til at muskelen vokser, ble kraftig redusert etter det kalde badet.

Også antioksidanter kan hemme treningseffekten

I en tidligere studie påviste Paulsen og Raastad at store doser av antioksidantene C- og E-vitaminer reduserte oksidativt stress i muskulaturen. Ved å redusere dette stresset, enten det er ved tilskudd av antioksidanter eller ved å ta kalde bad etter trening, så reduserer en også effekten av treningen.

Videre forsking tar for seg effekten av varme bad

Høsten 2015 vil Raastad, sammen med ph.d.-studenten Hamish McGorm fra University of Queensland i Australia, følge opp studien av kalde bad ved å se på effekten av varme bad. Hypotesen er at varme bad vil øke effekten av trening.

Denne hypotesen er ikke grepet ut av luften, sier Raastad. Det er blant annet utført studier på mus, der en så at muskulaturen vokste når den ble varmet opp til 41 grader i én time. Også en studie på mennesker viser samme tendens.

Testpersonene gikk med varmelaken rundt låret på det ene benet, som da oppnådde en temperatur på 38,3 grader (normal temperatur er 34-36 grader). Dette gikk de med åtte timer per dag, fire dager i uken over en periode på ti uker. Analysen viste økning i både muskelvekst og styrke i det varmebehandlede beinet, sammenliknet med det andre beinet.

Det er tydelig at temperatur har en viss effekt på muskulatur og styrke, og dette skal altså Hamish McGorm i gang med å studere nærmere her ved NIH, avslutter Raastad.