Kari Fasting fikk IOC-pris

NIH-professor Kari Fasting er tildelt IOC-prisen «IOC Women and Sport Award» for Europa i 2021.

Av Kari Fasting på talerstolen med engelske og japanske plakater bak
Publisert 3. feb. 2022 07:50 - Sist endra 3. okt. 2023 15:29

Kari Fasting fikk i dag IOCs prestisjetunge pris «IOC Women and Sports Award». Her fra en konferanse i Japan. \ Foto: Privat

Kari Fasting
Fasting har vært professor innen idrettssosiologi og sosialpsykologi ved Norges idrettshøgskole, seksjon for kultur og samfunn, inntil hun gikk av med pensjon i 2013. Hun tok sin doktorgrad i 1972 ved Universitetet i Oslo, emnet for avhandlingen var pedagogikk. I dag er hun professor emerita. Fasting var Norges idrettshøgskoles første rektor.

Den internasjonale olympiske komité deler ut prisen én gang hver år til en person eller organisasjon på hvert kontinent. I tillegg velger de ut en verdensvinner som har gjort en særskilt innsats for å fremme kvinners interesser i idrett.

– NIH gratulerer Kari Fasting på det varmeste med denne prisen, sier NIH-rektor Lars Tore Ronglan.

Forkjemper for likestilling

Kari var NIHs første rektor fra 1989 til -94 og er nå professor emerita ved NIH.

– Hennes innsats som rektor, instituttleder, forskningsleder, professor og pedagog over 40 år har vært uvurderlig for NIHs utvikling, frem til en betydningsfull internasjonal institusjon. Kari har vært, og er stadig, et viktig forbilde for likestilling i akademia og i idretten.

Han mener Karis innsats for likestilling og likeverd, og mot seksuell trakassering og overgrep har vært banebrytende og viktig for å skape en bedre idrett for alle.

– Særdeles velfortjent

– Gjennom sitt virke har hun også vært en viktig veileder og inspirator for et tusentall doktorgrads-, master- og bachelorstudenter både i Norge og internasjonalt. Dannelse og utdanning av unge mennesker nasjonalt og globalt har lagt grunnlaget for en mer likeverdig og inkluderende idrett.

Han mener Kari har vært en helt sentral drivkraft i kunnskapsutvikling og -spredning om hvordan vi kan utvikle en mer likestilt idrett verden over.

– En særdeles velfortjent pris!

– Viktig for idretten

Også lederen i Norges Idrettsforbund (NIF), Berit Kjøll, hyller prisvinneren.

– Fasting har vært, og er, en forkjemper for likestilling og forebygging av trakassering og overgrep i idretten siden hun ble en del av landslaget i friidrett på 1960-tallet. Hennes arbeid og sterke engasjement med å fremme muligheter for kvinner i idretten, som mentor, forsker og talsperson, har vært medvirkende til å endre politikk og normer som over tid har bidratt til en mer likestilt idrett, ikke bare i Norge, men også globalt, sier Kjøll.

Innenfor NIF har hun blant mye annet bidratt sterkt til å lage lover som sikret bedre balanse mellom kjønnene.

Internasjonal

Tilsvarende har hun over mange år arbeidet internasjonalt, med IOC, med Tsjekkia, Zambia og Zimbabwe og med African Union Sport Council, Region 5, og hun har samarbeidet med forskere fra absolutt hele verden. Som representant for Norge bidro hun sterkt til etableringen av European Women Sport Conference og the European Working Group for Women in Sport, noe som førte til the International Women’s Group Conference for Women in Sport – the IWG, oppsummerer NIF på sine nettsider.

Vinnerne av prisene ble offentliggjort under IOCs sesjon som foregår i Beijing i forkant av vinterlekene. Japanske Hashimoto Seiko, ble vinneren av verdensprisen for 2021.