VM-prat med Thor Einar Andersen

Fotball er Thor Einars Andersens lidenskap, profesjon og levebrød. Han var nylig på VM-tur til Qatar, et land han kjenner svært godt etter halvannet år som leder for idrettsmedisinsk avdeling ved Aspetar sykehus.

Av Karen Christensen
Publisert 5. des. 2022 07:40 - Sist endra 21. nov. 2023 17:41
Kalifa stadium

Kalifa stadium før kampen Iran - England. FOTO:\Thor Einar Andersen

Thor Einar Andersen er ansatt som professor i 60 prosent stilling ved Senter for idrettsskadeforskning, Institutt for idrettsmedisinske fag, NIH. Han disputerte til den medisinske doktorgraden i mars 2005 ved Medisinsk fakultet, Universitetet i Oslo. Andersen er medisinsk leder, overlege og spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering ved Idrettens helsesenter i Oslo. Han er medisinsk fagansvarlig i Norges Fotballforbund. Han er medlem av FIFA Medical Scientific Advisory Board siden 2020. Andersen var leder for Sports Medicine Department ved Aspetar Orthopaedic & Sports Medicine Hospital i Qatar i perioden 1. november 2019 til 1. mars 2021.

Hvordan var det å være tilbake i Qatar som fotballturist?
Fantastisk! Jeg var der i 10 dager. I tillegg til å se fotballkamper, møtte jeg venner og tidligere kolleger fra Aspetar sykehus. Det var spennende å se sykehusets medisinske oppfølging av de 32 VM-lagenes spillere og støtteapparat på nært hold. De har rigget et imponerende medisinsk faglig opplegg for gi spillerne best mulig utredning og behandling ved skade eller sykdom. Tror nok dette er det beste medisinske tilbudet i VM-fotballens historie.

Hvordan var det å oppleve arenaer og kampene i Doha?
Det var en enorm stemning! Doha har to millioner innbyggere og en million tilreisende under dette mesterskapet. Tribunene var fullsatte, og jeg opplevde ikke noen antydninger til bråk eller aggresjon. For tilskuerne var det flott og familievennlig at det ikke ble servert alkohol.

Alle åtte arenaene ligger i nærheten av Doha slik at det er mulig å få med seg mange kamper i løpet av de fire ukene mesterskapet varer. Avstanden mellom arenaene som ligger lengst fra hverandre er seks mil. Det er bygget undergrunn som gjør forflytningen mellom arenaene enkel og effektiv.  Jeg satt ved siden av en polakk som hadde billetter til samtlige 64 kamper i VM! Det har aldri vært mulig å få til ved tidligere mesterskap.

Møtet med fotballsupportere fra hele verden på vei til og fra kamper mellom arenaene -  utkledde, vennlige, interesserte, gjorde inntrykk. Det var helt spesielt.

Logistikk og anlegg imponerte meg: godt organisert og med få innkjøringsproblemer. Temperatur var i forkant en varslet utfordring, men 25 – 30 grader var perfekt både for spillere og publikum. Det var aircondition ute på tribunene – helt fantastisk! Innimellom kampene slappet folk av i sola og spiste god mat.

Lusail stadium (finalearenaen)
Lusail stadium (finalearenaen) før kampen Serbia - Brasil. FOTO: \ Tor Einar Andersen

Hva med lokalbefolkningen – var de til stede på kampene?
Ja, jeg observerte mange lokale tilskuere på kampene, også mange barnefamilier. Med billettpriser ned til 600 kroner er det tilrettelagt for at mange lokale også skal ha mulighet til å få med seg kamper. I tillegg var det enorme fan-soner i sentrum hvor folk kunne få med seg kamper på store skjermer. Her var det alkoholservering, musikk og annen underholdning, men vi opplevde ikke antydning til ukontrollert fyll og kriminalitet som man har sett ved mange tidligere VM.

Hadde du på deg idrettsmedisinhatten da du var på kampene?
Ja, det blikket er vanskelig å unngå. Jeg var jo til stede på kampen Iran – England hvor den iranske keeperen kolliderte med en medspiller. Jeg satt på tribunen rett bak målet det skjedde. På avstand var det selvfølgelig vanskelig å bedømme hvor alvorlig hendelsen var. Det tok litt tid før keeperen ble tatt ut av kampen – og det ble kritisert. Jeg ble kontaktet av BBC World i etterkant som ville ha mine synspunkter på hendelsen og vurderingene som ble gjort. Her mener jeg det er vesentlig å forstå konteksten. Dette var Irans første kamp i mesterskapet og beslutningen om å ta ut førstekeeperen var ekstremt vanskelig både for spilleren selv og legen. Når det er sagt og i etterpåklokskapens klare lys…, skulle keeperen blitt tatt ut umiddelbart.

Keeperen var for øvrig til undersøkelser på Aspatar sykehus dagen etter.

Poster for Aspetar sykehus
Poster for Aspetar sykehus. Foto: \Thor Einar Andersen

Hvordan har skadeomfanget vært så langt i VM?
Det har ligget innenfor standard – det vil si én til to skader pr. kamp. Hodeskader har hatt ekstra fokus for FIFA Medical og hos lagenes medisinske støtteapparat. På hver kamp har en uavhengig erfaren idrettslege sittet på tribunen med tilgang til alle videoklipp (concussion spotter) og kommunisert ned til et medisinsk tem ved siden av lagenes innbytterbenker, som igjen har gitt beskjed til landslagslegen på benken om hendelsen. Medisinsk team på alle landslagene har også hatt tilgang til videoklippene fra alle hodehendelser i løpet av kampene. Det er landslagenes lege som tar den endelige beslutningen når det oppstår hodeskader, men de får en ekstra påminning fra kvalifiserte observatører.

Hodeskader i fotball skjer under én gang pr. 1000 spilte kamptimer. Muskelskader og leddbåndskader opptrer langt mer hyppig, men hodeskader kan ha mulig større konsekvenser.

Hvilke kamper fikk du med deg under oppholdet ditt?
Vi hadde billetter til fire kamper: Iran – England, Danmark – Tunis, Serbia -Brasil og Danmark – Frankrike. I tillegg har jeg sett nesten alle andre kamper på TV.

Og hvem blir VM-vinner tror du? (gitt utfra situasjonen 29. 11 red. anm.)
Før mesterskapet hadde jeg mest tro på at følgende fire lag skulle komme til semifinaler: Brasil, Argentina, Frankrike og Tyskland. Tror det blir Frankrike og Brasil i finalen, og der holder jeg en knapp på Brasil.

 

FIFA Medical Scientific Advisory Board må ikke forveksles med FIFAs medisinske komité. Rådet er underlagt FIFA Medical og er et upolitisk organ. Fokus er på hvordan legge til rette for at spillere holder seg friske og skadefrie gjennom best mulig trening, og en helhetlig strategi for å unngå skader i fotball. Prioriterte områder er blant annet hodeskader, plutselig hjertedød og kvinnefotball.

Gruppa består av en bredt medisinskfaglig sammensatt gruppe på sju personer og ledes av Andy Massey. De diskuterer blant annet også fotballmedisinske strategier og skaderegistreringsrutiner i forbindelse med mesterskap.

Medlemmene i rådet utnevnes og vervet er ubetalt.