Skeives erfaringer med deltagelse i idretten

Samarbeidsprosjekt

Formål

Formålet med prosjektet er 1) å finne ut av hva som fremmer åpenhet og deltagelse blant ulike grupper av skeive i idretten, 2) hva som hindrer åpenhet og deltagelse blant ulike grupper av skeive i idretten, og 3) hvordan ulike aktører i idretten kan arbeide for å øke kjønns- og seksualitetsmangfold i idretten? Vi søker altså både å få kunnskap om hva som hemmer og fremmer åpenhet og deltakelse, men også hva slags tiltak som kan omsette denne kunnskap i økt deltakelse

Prosjektbeskrivelse

For å innhente data benyttes både av kvalitative og kvantitative metoder. Prosjektet består av tre arbeidspakker.

Arbeidspakke 1 kartlegger overordnet status for skeives deltakelse i breddeidretten, og har tre deler: AP1a kartlegger status i idrettspolitikken, basert på gjennomgang av relevante offentlige dokumenter, f.eks. NOU-er og stortingsmeldinger, samt et utvalg strategiplaner utarbeidet av NIF, særforbund og eventuelt idrettskretser. I AP1b identifiserer vi hovedmønstre i unge skeives idrettsdeltakelse kvantitativt ved hjelp av Ungdata, som omfatter elever i ungdomsskole- og videregående skolealder fra hele landet. Ungdata kan gi en god oversikt over skeive ungdommers idrettsdeltakelse, men gir ikke informasjon om erfaringer. Det viktigste datamaterialet i denne arbeidspakken vil derfor innhentes i AP1c, som består av en spørreundersøkelse rettet mot unge og voksne skeive.

I arbeidspakke 2 studerer vi skeives egne perspektiver på, erfaringer med og beskrivelser av deltakelse i idretten. AP2 baserer seg på kvalitative intervju med skeive fra og med 16 år.  

I arbeidspakke 3 undersøker vi idrettens praksiser for inkludering av skeive, mer presist hvordan ulike aktører i den organiserte idretten forholder seg til åpenhet rundt, og inkludering av, skeive.

I arbeidspakke 4 ligger arbeid med kvalitetssikring, rapportering og formidling av resultater fra prosjektet.

Prosjekteier

Forskningssenter for barne- og ungdomsidrett

Samarbeidspartnere

Prosjektgruppe

Hanne Elisabeth Sogn og Åse Strandbu, FOBU, NIH

Mari Torvik HeianOla Kveseth Berge og Åsne Dahl Haugsevje, Stiftelsen Telemarksforskning

Niels Ulrik Sørensen, Center for Ungdomsforskning, Aalborg universitet

Publisert 9. apr. 2024 10:55 - Sist endret 10. apr. 2024 06:55