Trygg på trening med Redd Barna

Formål

Trygg på trening er et kurstilbud til trenere og andre tillitspersoner i den organiserte idretten, som setter søkelys på vold og seksuelle overgrep mot barn og ungdom – i og utenfor idretten. Kurset skal bidra til å fremme kunnskap, bevissthet og handlingskompetanse, samt utvikling og implementering av beredskapsplaner og rutiner i idrettslag

Prosjektbeskrivelse

I dette prosjektet følgeforsker vi kurset, for å se nærmere på om det har den effekten som er målsatt. Prosjektet er delt inn i to faser. Arbeidet med den første delrapporten ble påbegynt høsten 2021 og ferdigstilt juni 2022. Arbeidet med den andre delrapporten vil bli ferdigstilt innen juni 2024.

Resultater

Foreløpig er det kun resultater fra første fase av prosjektet som foreligger. Totalt sett fokuserer den første delrapporten mer på spenninger og utfordringer enn på samstemtheter og forhold som synes å fungere godt.

Disse kan oppsummeres i følgende punkter:

  1. Tidligere forskning om idrett i Norge og internasjonalt – og om samfunnet i stort gjort i Norge – tegner et nyansert bilde av omfang, av hvem som utfører og blir utsatt for vold og seksuelle overgrep, og om konsekvenser for de som blir utsatt. Et funn som er særlig relevant for videreutviklingen av Trygg på trening, er at en betydelig andel av seksuelle overgrep mot barn og ungdom utføres av jevnaldrende, fordi kursmaterialet i Trygg på trening i all hovedsak beskriver voksne tillitspersoner og trenere som mulige utøvere av vold og seksuelle overgrep. Bevisstgjøring om at slike hendelser også forekommer innad i jevnaldrenderelasjoner, og handlingskompetanse for å håndtere slike tilfeller, er anbefalt å diskuteres i videreutviklingen av kurset.
  2. De involverte aktørene (Redd Barna, NIF og særforbund) har ulike perspektiver på Trygg på trenings målsettinger og underliggende problemantakelser. Betydningen av kursets fokus på hendelser utenfor idrettsarenaen er et tema for den videre forskningen.
  3. Selv om det er forskjeller mellom de tre særforbundene vi har studert, så synes implementeringsprosessen jevnt over å ha bremset opp. De tre særforbundene forteller om status for våren 2022 at Trygg på trening ikke har lyktes med å gå over i det Redd Barna kaller en «selvimplementerende» fase.
  4. De tre særforbundene vi har studert illustrerer betydningen av idretters egenart og særforbunds organisasjonskultur og ressurser for muligheten til å lykkes med et tiltak som Trygg på trening. Ulike særforbund utgjør svært ulike implementeringskontekster. De tre særforbundene vi har studert varierer, noe som har relevans for implementeringen av kurset. Et viktig spørsmål å forfølge videre er hvordan Trygg på trening bedre kan tilpasses ulike særforbund som implementeringskontekster.

Last ned hele Delarapport 1  (pdf)

I fase II av prosjektet (delrapport II) setter vi fokus på i hvilken grad Trygg på trening har bidratt til at voksne (trenere og frivillige) varsler og med det bidrar til å avdekke seksuelle overgrep mot barn, i tillegg setter vi fokus på hva ved kurset som eventuelt har bidratt til at voksne (trenere og frivillige) opplever å ha bedre handlingskompetanse (kunnskap og større trygghet) i møte med barn som kan være utsatt for seksuelle overgrep.

I delrapport II baserer vi oss på deltagende observasjon, fokusgruppeintervjuer med kursdeltagere, individuelle intervjuer med kursdeltagere 3 – 5 måneder etter at de har gått kurs og fokusgruppeintervjuer med kursholdere, i tillegg til ansvarlige i Redd Barna, NIF og i særforbund (oppfølging av baselinestudien i fase I).

Prosjektet gjennomføres på oppdrag for Redd Barna

Prosjekteier

Forskningssenter for barne- og ungdomsidrett
Publisert 4. okt. 2023 14:41 - Sist endret 31. jan. 2024 14:43