English version of this page

Hamstringsskader i kvinnefotball

Ph.d.-prosjekt

Kvinnefotball er i rask utvikling, og kravene som stilles på trening og i kamp er høyere enn noen gang. Dette kan påvirke risikoen for skader og sykdom, som er viktig å kartlegge siden det vil påvirke prestasjon og utvikling for både lag og spiller. 

Formål

Det er foreslått at den økte intensiteten i kvinnefotball kan ha økt risikoen for hamstringsskader. Lite forskning på forebygging av hamstringskader har blitt gjort på kvinnelige fotballspillere.

Hovedformålet med prosjektet var å kartlegge alle helseproblemer i Toppserien, med spesielt fokus på hamstringsskader. I tillegg har vi undersøkt forskjellen mellom høyt og lavt treningsvolum med Nordic Hamstring på styrke, spenst og hurtighet blant kvinnelige fotballspillere.

Prosjektbeskrivelse

Delprosjekt 1 var en prospektiv kohortstudie, hvor spillerne i Toppserien har registrert alle helseproblemer (skader og sykdom) gjennom å svare på Senter for idrettsskadeforskning sitt spørreskjema for helseproblemer ukentlig gjennom to sesonger. De rapporterte problemene ble diagnostisert av Toppserie-lagene sine fysioterapeuter.
I delprosjekt 2 ble hamstringsskadene som ble fanget opp i den prospektive kohortstudien undersøkt gjennom en standardisert klinisk undersøkelse og med MR.
I delprosjekt 3 gjennomførte Toppserie-spillerne og spillere fra OBOS-ligaen en Nordic hamstring styrketest, og vi undersøkte hvordan å legge til vekt i denne testen påvirker resultatene.
Delprosjekt 4 var en randomisert studie. Spillere fra to kvinnelige 1.divisjonslag trente Nordic hamstring gjennom 8 uker i sesongoppkjøringen med enten et høyt eller lavt treningsvolum. Vi undersøkte om det var noen forskjell på effekten disse programmene hadde på styrke, spenst og hurtighet.

Resultater

Delprosjekt 1, 2 og 3 er foreløpig ikke publisert.
I delprosjekt 4 ga et høyt treningsvolum (stort sett 3 økter per uke) med Nordic hamstring ikke noe bedre effekt på styrke, spenst og hurtighet sammenlignet med et lavt treningsvolum (stort sett 1 økt per uke).
 

Prosjekteier

Norges idrettshøgskole

Prosjektgruppe

Roar Amundsen (stipendiat)

Deltakere

Publisert 5. okt. 2023 10:56 - Sist endret 20. okt. 2023 11:12