English version of this page

Grenseløs bevegelse

Ph.d.-prosjekt

Formål

Dette prosjektet søker å utvikle en økologisk forståelse av det bevegende mennesket med utgangspunkt i en moderne idrettskontekst. Idrettsutøveres imponerende kroppslige og mentale prestasjoner i kunstige, biologiske og virtuelle omgivelser utfordrer oss til å kombinere våre selvbilder som biofysisk avhengige, men samtidig reflekterende, menings- og målrettede vesener. Hvordan kan vi forstå oss selv og vår kropps intensjonale bevegelse i et større, holistisk-økologisk perspektiv?

Med grensen til menneskekroppen som det materielle grunnlaget for et filosofisk og kulturelt oppfattet skille mellom menneske og natur åpner grensefilosofi, i kombinasjon med øko- og idrettsfilosofi, opp for å studere kroppen som et åpent økosystem og menneskelig bevegelse som en økologisk prosess. Herfra skal jeg blant annet se på betydningen av sosiale og biofysiske grenser i prestasjonssituasjoner og implikasjonene av permeable grenser på bevissthet, autonomi og ontologisk status til sammenkoblede livsformer.

Prosjektbeskrivelse

Prosjektet er planlagt gjennomført teoretisk ved bruk av klassisk-analytisk og fenomenologisk-hermeneutisk metode. Gjennom inklusjonen av økofenomenologi og artsspesifikk persepsjon er metodologien min designet til å utfordre både en antroposentrisk absolutt grenseoppgang mellom menneskelig og ikke-menneskelig liv i bevegelse og et ikke-antroposentrisk likhetstegn mellom dem.

Prosjekteier

Norges idrettshøgskole

Prosjektgruppe

Bilde av Margrethe Voll Storaas
Stipendiat
E-post
margrethvs@nih.no
Telefon
+47 23 26 24 11
Bilde av Sigmund Loland
Hovedveileder
E-post
sigmundl@nih.no
Telefon
+47 23 26 23 39
Bilde av Kenneth Aggerholm
Biveileder
E-post
kennetha@nih.no
Telefon
+47 23 26 22 59

 

Publisert 3. okt. 2023 11:46 - Sist endret 18. jan. 2024 10:19