Vår - tid for utetrening

Utetrening med funksjonelle bevegelser utfordrer både muskler, koordinasjon og balanse. Treningsformen krever litt kreativitet og evne til å tilpasse seg omgivelsene, men er morsom, effektiv, sosial og motiverende.

Av Jens Bojsen-Møller
Publisert 28. apr. 2014 13:06 - Sist endret 20. nov. 2023 21:51
Kvinne trener ermer på trestam ute

Utetrening kan være så mangt: ta i bruk det du finner i dine omgivelser!

Foto: Colourbox

To strømninger innen trening og mosjon har vært spesielt populære de siste årene. Den ene er ”Crossfit” -  helkroppstrening uten treningsmaskiner, men med mer såkalt funksjonell belastning av kroppen via f.eks. kettlebells, tau, store dekk, kjetting og andre remedier. Filosofien bak Crossfit er blant annet å utføre  utholdenhetstrening med høy intensitet og effektiv styrketrening hvor muskelsynergier eller muskelgrupper aktiveres i et funksjonelt samspill.

Det er ingen tvil om at Crossfit trening bygger på god kunnskap og forståelse, og at denne type trening er ganske effektiv. Det kan imidlertid diskuteres om treningen er tilstrekkelig skånsom så selv nybegynnere kan utføre den.

Den andre nye strømning innen mosjon er ”utetrening”. Å løpe ute i naturen har alltid mange gjort, likeledes barmarkstrening, men vi ser nå en oppblomstring av mer organisert utetrening som inkluderer ikke bare løp, men også styrke, spenst, balanse og koordinasjon. Denne type trening ligner Crossfit i filosofi og oppbygning, men foregår selvsagt ute, og ofte uten andre remedier enn hva som finnes i omgivelsene (stammer, greiner, stein, benker, bord, bakker, osv.).

Utetrening kan organiseres på mange ulike måter. Klubber og personlige trenere har de siste årene hatt tilbud om  ”Boot-camp”. I Oslo har Skiforeningen nylig lansert konseptet  ”Trening Uten Tak” som er intens utholdenhets- og styrketrening ute. Det finnes trolig liknende initiativ andre steder i Norge. Tendensen til enkel, men effektiv trening i det fri bør ikke nødvendigvis ses som en konkurrent til mer tradisjonell fitness-trening, men mer som et godt supplement eller alternativ.

Det er ikke overraskende at det er mulig å utføre bra og effektiv utholdenhetstrening ute. Faktisk er det også mulig å gjennomføre intensiv og effektiv styrketrening med ganske høy belastning selv om du ikke har vekter, stenger og manualer. Naturligvis kan kroppsvekten brukes som belastning, men stein og stokker kan brukes som vekter for å skape høy belastning. Og med litt kreativitet og biomekanisk velvillighet, kan vi bruke lange trestammer for at øke momentarmen i bevegelsen og dermed skape høy belastning selv om stammen ikke er så tung. Tung styrketrening i skauen krever litt kreativitet og fantasi, men når vi først er i gang er det overraskende mye som er mulig.

Til sist, men ikke minst viktig; utetrening blir ofte en veldig sosial aktivitet i motsetning til tradisjonell styrketrening på treningssenter der du oftest for trener en og en.  Treningen blir lystbetont og motiverende når mange er sammen i skogen eller på stranda og gjør kreative og litt rare øvelser. Selv om nivået er forskjellig kan man fint trene sammen, og selv barn og voksne kan utmerket lage utetrening sammen.

Boka ”Svinetrening” er nettopp utgitt av undertegnede. Den er på dansk, og gir anbefalinger til effektiv, men også sosial utholdenhets-, styrke- og balansetrening i det fri. Boka baserer seg på god kunnskap om trening, men gir mest av alt mange illustrasjoner og ideer til øvelser.

Hvis du kaster seg over utetrening, kan du jo tenke på det som å melde deg inn i verdens største treningssenter med avdelinger i alle hjørner av verden.

Kom deg ut!

Emneord: Institutt for fysisk prestasjonsevne