Omtrent halvparten av idrettsskadene kan forebygges

Kunnskapen i flere idretter er lett tilgjengelig, men hvorfor ser vi da fortsatt så mange skader? Kathrin Steffen, forsker ved Senter for idrettsskadeforskning, snakker om erfaring med å implementere skadefri-øvelser i trening.
Av Kathrin Steffen
Publisert 15. nov. 2018 12:05 - Sist endret 20. nov. 2023 13:42
Stunder øver seg med tøying i rolene som utøver og trener
Treneren er nøkkelen å innføre skadeforebyggende øvelser. \ Foto: NIH

Skadeforebygging er ofte et vanskelig og kjedelig tema, og det må en holdningsendring til hos alle som befinner seg nær en utøver. Trenerne må endre rutinene, de må endre måten de organiserer treningen på for å lure inn skadefri-treningen.

I tillegg er presset på å trene idrettsspesifikt høyt. Fotball og håndball er idretter som krever mange raske stopp og vendinger, tøffe dueller med utallige hopp og landinger. Svømming og langrenn krever gjentatte bevegelser med timevis av terping på teknikk. De beste svømmere kan svømme opp mot 15 kilometer per dag, noe som betyr omtrent 2.500 omdreininger i hver skulder.

Som trener vil du alltid ønske at alle utøverne dine skal være friske. Din oppgave er å forklare hvorfor og legge til rette for hvordan de kan forberede seg best mulig til aktiviteten som venter. Bare på den måten kan alle prestere best mulig på sitt nivå og samtidig holder seg skadefri.

Mer robuste utøvere

Trine Stensrud, en ivrig mammatrener og NIH-ansatt, fikk tillit av håndballtrenerne og har vært fysisk trener for et lag fra jentene der var 8-9 år og opp til 17-18 års alder. Treningene har vært tilpasset aldersgruppen med mye lekbaserte aktiviteter fra starten, med treninger ute på skogstier fulle av steiner og røtter, i slalåmbakker, men også inne i en gymsal for å utfordre de motoriske ferdighetene deres som balanse og kroppskontroll.

Etterhvert som jentene ble eldre, har øvelser fra Skadefri blitt tatt mer og mer i bruk, i tillegg til at jentene fortsetter med å trene ute en dag i uka.

For unge håndballtalenter i Stabæk og Haslum er det en selvfølge med prestasjonsfremmende eller skadeforebyggende trening, slik det er lagt opp til via Skadefri. Det er dessverre ikke tilfelle i alle klubber.

— Det er frustrerende.

Stabæk og Haslum håndball har satt skadeforebyggende trening i system fra spillerne var unge, takket være Trine Stensrud. Spillerne fra Trines treningsgruppe er nøye på at de ikke bare kan trene med ball. Fysisk trening er like viktig og målet er 40 prosent håndball, like mye fysisk trening og 20 prosent kamper.

— Du blir mer robust og tåler mer, mener en av de 18 år gamle håndballspillere.

Treneren er nøkkelen

Trenere er sentrale personer som vi må overbevise hvis vi som forskere og klinikere skal lykkes med å implementere og etablere - med andre ord selge - oppvarming med fokus på skadeforebygging og prestasjonsfremming inn i den daglige treningspraksisen.

Trenerens egen motivasjon er avgjørende, men utøvere og foreldre har også en stemme. Foreldre bør ha interesse for at deres barn holder seg skadefri så langt det lar seg gjøre, og at de opplever glede gjennom langvarig og sunn idrettsaktivitet. Foreldre kan påvirke treningen. Samtidig må særforbundene motivere trenere til å ta kurs og utdanning.

Start tidlig

Skadeforebyggende trening, bakt inn i allsidig motorisk trening og lek, er noe alle kan og bør gjøre i organisert og uorganisert idrett. Allsidig trening skaper en basis som bidrar til å hindre idrettsskader og er viktig for å bli stabile idrettsdeltagere fra barndommen og gjennom voksenlivet.

Forskningsbasert kunnskap rett på mobilen

Det er godt dokumentert at skader reduseres ved riktig styrke-, koordinasjons- og teknikktrening, spesielt innen håndball og fotball, men kunnskapen kan med noe idrettsfaglig tilrettelegging overføres til mange idretter. Kne- og ankelskader kan halveres ved hjelp av strukturerte oppvarmingsprogram. Når det gjelder enkeltøvelser, kan «Nordic Hamstring-øvelsen» redusere faren for hamstringsstrekk med 85 prosent!

Lyskeøvelsen «Copenhagen adduktor» er enda en solskinnshistorie. Lyskeplager kan reduseres med 41 prosent bare med én øvelse!


Mer

Skadefri.no er en nettside og en gratis app laget for deg som er trener, utøver, forelder, student, og alle dere andre som er interesserte i fysisk aktivitet og trening. Målet er å gi dere praktisk og brukerrettet informasjon om idrettsskader og forebygging.

Emneord: Institutt for idrettsmedisinskfag