NIHs fortsatte engasjement i Oslo Pride

Som et ledd i vårt kontinuerlige arbeid med mangfold og inkludering, deltok Studentstyret ved NIH nylig i Oslo Pride for andre år på rad. Dette markerer et viktig skritt i vårt arbeid for å skape et mer åpent og inkluderende akademisk miljø.

Av Tom-Daniel Laugerud, leder av studentstyret ved NIH
Publisert 5. juli 2024 11:33 - Sist endret 5. juli 2024 11:57
NIH-studenter i Pride-paraden.

NIH studentene gikk også dette året under Norsk Studentorganisasjons (NSO) sin parole i Pride-paraden. 

Pride-paraden er ikke bare en feiring, men også en påminnelse om viktigheten av et aktivt og synlig engasjement for mangfold i alle samfunnssektorer, inkludert høyere utdanning. Ved å delta, understreker vi vår støtte til LHBT+-samfunnet og vårt engasjement for å fremme en kultur hvor alle studenter og ansatte ved NIH føler seg velkomne. Ser man utenfor NIH innen idretten nasjonalt og internasjonalt, så er det fortsatt en lang vei å gå når det å komme ut som homofil håndballspiller gjør at man gir opp barndomsdrømmen.

Studentstyrets initiativ og ledelsens potensielle rolle

Det var Studentstyret, ikke NIH som institusjon, som tok initiativ til å melde oss på og delta under Norsk Studentorganisasjons (NSO) sin parole. Dette understreker betydningen av studentdrevet aktivisme og behovet for økt støtte og engasjement fra intuisjonens ledelse. Vi vil gi en oppfordring til NIHs ledelse: Vurder å samarbeide mer direkte med andre universiteter og høgskoler i Oslo-området for å skape en felles parole. Dette vil ikke bare øke vår synlighet, men også øke vår innflytelse i kampen for et mer inkluderende akademisk samfunn. Det er dog viktig å presisere at det deltok både NIH studenter og ansatte i paraden, samt at Utvalg for inkludering og mangfold (ULIM) ved NIH har gjort en rekke viktige tiltak som har lagt til rette for mangfoldsframskritt for institusjonen det siste året.

LOS-plikten til NIH

I tråd med likestillings- og diskrimineringsloven § 24 har NIH, som en del av offentlig sektor som statlig skole, en plikt til å arbeide aktivt, målrettet og planmessig for å fremme likestilling og hindre diskriminering. Dette dreier seg ikke bare om legning, men om en rekke aspekter som det fremkommer i § 6. NIHs egen handlingsplan for likestilling, inkludering og mangfold understreker at ingen ved vår skole skal oppleve diskriminering på grunnlag av alder, kjønn, kjønnsidentitet, etnisitet, nasjonal opprinnelse, språk, religion og livssyn, funksjonsevne, seksuell orientering, tilhørighet eller sosial klasse.

Likestillings- og diskrimineringsloven:


§ 24: Offentlige myndigheter skal i all sin virksomhet arbeide aktivt, målrettet og planmessig for å fremme likestilling og hindre diskriminering som nevnt i § 6. Plikten innebærer blant annet at offentlige myndigheter skal forebygge trakassering, seksuell trakassering og kjønnsbasert vold og motarbeide stereotypisering. 


§ 6: Diskriminering på grunn av kjønn, graviditet, permisjon ved fødsel eller adopsjon, omsorgsoppgaver, etnisitet, religion, livssyn, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk, alder eller kombinasjoner av disse grunnlagene er forbudt. Med etnisitet menes blant annet nasjonal opprinnelse, avstamning, hudfarge og språk
 


Akademia kan ikke eksistere i et vakuum og må faktisk ta med seg ting som menneskerettigheter inn i sine vurderinger når det kommer til hvilke aktører skal vi samarbeide med og burde i større grad strebe etter å sikre en mer mangfoldig forskningsportefølje. LOS-plikten gjelder for offentlige myndigheter «i all sin virksomhet» som skal skape tydelige rammer for det daglige arbeidet og åpner opp for nye løsninger og muligheter.

Fra paroler til praksis

Det er essensielt at vårt felles engasjement i Pride ikke kun blir symbolpolitikk, men at det reflekterer dypere strukturelle forandringer ved NIH. Her ser vi at NIH har gjort en rekke tiltak de siste par årene som går i retning av en mer mangfoldig institusjon: 

  • Årlig bevisstgjøring om kjønn- og seksualitetsmangfold, kroppskulturer og etnisitet for både studenter og ansatte gjennom en mangfoldsdag.
  • Forbedringer i universell utforming av våre fysiske læringsmiljøer for å støtte studenter med synlige og usynlige funksjons-nedsettelser.
  • Strengere krav til universell utforming i Canvas.
  • Pride-temautstilling i biblioteket hele juni.

Vi ser fram til at NIH fortsetter arbeidet og jobber aktivt for mangfold fremover. Vår deltakelse i Pride er ikke bare en enkelthendelse, men en  symbolsk handling og en feiring av mangfold som en ressurs vi ønsker velkommen. Vi vil fortsette å bygge på det vi har startet, og vi vet at å omfavne forskjellighet i alle former gjør oss bedre som utdanningsinstitusjon. Som leder for Studentstyret er jeg stolt av det NIH, både studenter og ansatte, har oppnådd så langt og er spent på veien videre. Sammen skal vi sørge for at NIH blir et enda bedre sted for alle.