Disputas: Seksuell trakassering i og utenfor idretten

Nina Sølvberg har undersøkt om elever på videregående skole har opplevd seksuell trakassering. Funnene hun har gjort er urovekkende.

Portrett Nina

Nina Sølvberg har vært stipendiat på Institutt for idrettsmedisinske fag.

Kort om studien

Stipendiaten har undersøkt elever over tid på flere forskjellige videregående skoler. Både eliteidrettsutøvere fra toppidrettsgymnas eller eliteidrettslinjer på ordinære videregående skoler, breddeidrettsutøvere fra idrettslinje på ordinære videregående skoler, og referansestudenter fra studiespesialiserende linjer på ordinære videregående skoler har gjennomført undersøkelser på to tidspunkt.

Målet var å kartlegge seksuell trakassering og overgrep (STO) i og utenfor idretten. Elevene besvarte et spørreskjema ved to måletidspunkt (T1 og T2).

Forekomsten av seksuell trakassering og overgrep (STO) var høy blant unge eliteutøvere, breddesutøvere og referansestudenter, og halvparten av de som rapporterte STO opplevde det igjen i løpet av ett år.

Verbale- og ikke-verbale former for trakassering ble oftest rapportert, og flere hadde opplevd STO på fritiden sammenlignet med i en idrettssammenheng eller på skolen. Jevnaldrende ble oftest rapportert som gjerningspersoner.

Jenter rapporterte mer STO enn gutter og varslet oftere om sine opplevelser enn gutter. Eliteutøverne rapporterte mindre STO enn breddeutøverne og referansestudentene, og en lavere andel eliteutøvere hadde varslet om sine opplevelser.

Kombinasjonen av å være jente med høyt nivå av symptomer på spiseforstyrrelser og andre psykiske helseplager hadde en sammenheng med å rapportere STO ett år senere.

Program

  • 10.15 – 11.00    Prøveforelesning: "Hvordan kan vi omforme forståelsen av destruktiv og etisk ledelse i idrett, ved å trekke innsikt fra din forskning og andre studier om seksuell trakassering og overgrep, og hvilke konkrete tiltak kan idrettsorganisasjoner iverksette for ikke bare å forhindre destruktiv ledelse, men også dyrke og fremme etiske praksiser innenfor sine strukturer?"
  • 13.00-16.00  Disputas over avhandlinga "Seksuell trakassering og overgrep blant unge eliteutøvere, breddeutøvere og referansestudenter"

Komité

  • Leder: Christian Thue Bjørndal, førsteamanuensis NIH.
  • 1.opponent: Carolina Lundquist, førsteamanuensis/dosent, Linköpings universitet.
  • 2.opponent: Tine Vertommen, research professor, Thomas More & University of Antwerp

Praktisk info

 

Arrangør

Solveig Sunde
Emneord: Institutt for idrettsmedisinskfag
Publisert 30. nov. 2023 19:29 - Sist endret 14. des. 2023 09:12