Disputas: Urinlekkasje blant idrettsutøvere

Hvor stort problem er urinlekkasje blant idrettsutøvere? Kristina Skaug har gjort studier av utøvere i blant annet turn, cheerleading og vektløfting. Funnene viser at problemet er stort også blant kvinner som ikke har født. 

Portrett Kristina Skaug

Kristina Lindquist Skaug er stipendiat på Institutt for idrettsmedisinske fag.

Bakgrunn

Trening og fysisk, tungt arbeid er foreslått som risikofaktorer for bekkenbunnsplager blant kvinner.  Urininkontinens (UI), og spesielt stressinkontinens (ufrivillig lekkasje av urin under fysisk anstrengelse), har vist seg å være svært vanlig blant kvinnelig idrettsutøvere. Spesielt høy forekomst har blitt rapportert i idretter som innebærer løp og hopp (som f.eks. trampoline, friidrett og ballsport). Det finnes lite kunnskap om forekomst og etiologi av UI og andre typer bekkenbunnsplager blant eliteutøvere innen akrobatiske idretter (turn og cheerleading) og styrkeidretter (vektløfting og styrkeløft).  I tillegg er det usikkert hvilken effekt tunge løft/tung styrketrening har på bekkenbunnsmusklene og om bekkenbunnstrening kan bedre symptomer på stressinkontinens blant kvinner som driver med hard, fysisk trening.

Metode

Dette doktorgradsprosjektet består av fire separate studier som undersøker forskjellige aspekter ved bekkenbunnplager blant idrettsutøvere. Studie 1 var en spørreundersøkelse av kvinnelige turnere og cheerleadere som konkurrerte på høyt nasjonalt nivå, hvor vi undersøkte forekomst, assosierte faktorer og påvirkning av UI og analinkontinens.

Studie 2 var en spørreundersøkelse av mannlige og kvinnelige  vektløftere og styrkeløftere på høyt nasjonalt nivå, hvor vi undersøkte forekomst, assosierte faktorer og  påvirkning av UI, AI og underlivsprolaps.

Studie 3 var en eksperimentell studie med crossover design hvor vi undersøkte akutt effekt av tung styrketrening på bekkenbunnsmusklenes hviletrykk, styrke, utholdenhet og hvileaktivitet. 

Studie 4 var en randomisert kontrollert studie hvor vi undersøkte effekt av bekkenbunnstrening på urininkontinens blant 47 kvinner som jevnlig trente CrossFit og Functional fitness. 

Program

  • 11:00-12.00 Prøveforelesning:

    "Discuss how gains in muscle strength may lead to improvements in functional task performance for sports and rehabilitation. Consider the role of training specificity"

  • 13:00-16.00 Disputas over avhandlinga: "Idrett, fysisk aktivitet og bekkenbunn."

Komité

Praktisk informasjon

Disputasen er open for publikum og blir også strømma på YouTube.

Arrangør

Solveig Sunde
Emneord: Kvinnehelse, Styrketrening
Publisert 4. jan. 2024 10:14 - Sist endret 12. feb. 2024 15:56