English version of this page

Disputas: Unge idrettsutøvere og forbedring av prestasjon: Et sosial-konstruktivistisk perspektiv

Hvordan blir unge idrettsutøveres meninger om prestasjonsfremmende midler forma? Anette Skilbred har gjort kvalitative intervju med 24 elever på toppidrettsgymnas om blant annet kosttilskudd. 

Bildet kan inneholde: smil, kinn, leppe, kjeve, lykkelig.

Om prosjektet:

Mitt prosjekt belyser samspillet mellom unge idrettsutøvere og deres nettverk, med spesiell vekt på hvordan utøvere former mening om prestasjonsfremmende midler i dette nettverket. Det er et spesielt fokus på kosttilskudd og antidopingarbeid. Ved å anvende et interaksjonistisk perspektiv har jeg utforsket og belyst menings prosesser.

I feltet jeg forsker er det overvekt av forskning som viser endringer i holdninger og utfall av ulike risikofaktorer, som gir viktig kunnskap om ulike sammenhenger. Samtidig er det færre studier av hvordan mening skapes og blir til i samhandling, så jeg anser den største styrken til prosjektet at jeg har fått innsikt i noe av prosessen når utøvere gir mening til kosttilskudd osv. Det har gitt meg innsikt i nyanser og paradokser som ikke ville fremkommet med for eksempel et spørreskjema.  

Resultater

Resultatene understreker betydningen av sosiale interaksjoner og nettverk i idrettsutøveres forming av egne meninger til prestasjonsfremmende midler. Gjennom intervjuer har jeg fått tak på de nyansene som er tilstede i disse meningene, blant annet at kosttilskudd både kan forstås som prestasjonsfremmende, samtidig som det anses som del av daglig ernæring.

Videre prøver prosjektet å vise hvordan det å være en ambisiøs ung utøver med et ønske om å prestere siger inn i flere livsområder enn de klassiske, trening, hvile og mat. Denne innsikten i unge idrettsutøveres erfaringer gir verdifulle implikasjoner for trenere, beslutningstakere og idrettsorganisasjoner som streber etter å støtte og sikre den helhetlige utviklingen av ambisiøse utøvere.  

Veiledere

Sigmund Loland, professor Institutt for idrett og samfunnsvitenskap, NIH.

Åse Strandbu, professor Institutt for idrett og samfunnsvitenskap, NIH.

Komite

Leiar: Christian Thue Bjørndal, førsteamanuensis Institutt for idrett og samfunnsvitenskap, NIH.

Fabien Ohl, professor University of Lausanne

Anne Tjønndal, professor Nord universitet

Praktisk informasjon

Disputasen er åpen for alle og blir strømma på NIHs YouTube-kanal. 

Program

  • 10.15-11.00: Prøveforelesning:" Challenges and possibilities for youth wellbeing and academic performance in the context of Norwegian (elite) sport”.
  • 13.00-16:00: Disputas over avhandlinga: "Young athletes and performance enhancement: A social-constructivist perspective".

Arrangør

Lene Røe
Emneord: Institutt for idrett og samfunnsvitenskap, Ungdomsidrett
Publisert 23. mai 2024 12:53 - Sist endret 25. juni 2024 12:59