NIH-familien Aukland

Aukland er en kjent idrettsfamilie med tre svært profilerte sønner, som alle går langrenn. Både Anders, Jørgen og Fredrik har vært studenter på NIH, og det samme har mamma Jorunn og pappa Knut.

Av Dag Vidar Hanstad
Publisert 29. juni 2018 15:39 - Sist endret 21. nov. 2023 05:35
Bilde av familien Aukland

Hele familien Aukland samlet\ Foto: NIH

Aukland er en kjent idrettsfamilie med tre svært profilerte sønner som alle har gått eller går langrenn. Både Anders, Jørgen og Fredrik har vært studenter på NIH, og det samme har mamma Jorunn og pappa Knut. 

Det var Jorunn som først studerte på NIH, fra 1969 til 1971. Knut gikk på lærerskole på Sagene, men fra 1974 tok han mellomfag ved NIH. Fra 1978 var begge på hovedfag, og de skrev oppgaven sin sammen. Tittelen var «Elevaktivitet i friminuttene». Dermed er det neppe helt tilfeldig at de tre sønnene valgte idrettsutdanning på NIH, selv om pappa Knut påpeker at sønnene også utviklet stor interesse for idrettsfag siden de hadde vært aktive fra tidlig barndom.

Anders Aukland hadde grunnfag i naturgeografi og idrettssosiologi og mellomfag historie da han startet på hovedfag på NIH i 2000. Han tok fagene vitenskapsteori og metode og statistikk, men kuttet ut etter ett år for å satse på langrenn. Karrieren inkluderer blant annet OL-gull og VM-gull i stafett, seks individuelle seire i verdenscupen, fem kongepokaler og en rekke triumfer i langløp. Anders har seks NM-gull i friidrett og NM-titler i hundekjøring, duatlon og vintertriatlon. Med andre ord er han en verdig vinner av Ekebergs ærespris (2001).

Jørgen Aukland har hovedfag i idrettsosiologi fra NIH med oppgaven "En sosiologisk undersøkelse av en gjeng ivrige turløpere". Jørgen var eliteutøver i langløp fra 2000 med blant annet pallplassering i Vasaloppet (to seire) og fire seire i Marcialonga. 

Fredrik Aukland har mellomfag idrett (trenerutdanning) fra 2002/2003. Han fortsatte med mastergrad i idrettsvitenskap (2003 - 2005), og ikke overraskende handlet masteroppgaven om langrenn: "Langrenn på internasjonalt toppnivå. En analyse av treninga til en mannlig norsk utøver gjennom tre års utvikling og en vurdering av tiltak som ble prioritert i en formoppkjøringsperiode". Fredrik var tidligere aktiv langrennsløper, men er mest kjent som juniorlandslagstrener for Norge, landslagstrener i Sveits og som ekspertkommentator på TV. 

Familien presenteres i jubileumsboka Kunnskap i bevegelse – Norges idrettshøgskole.