Professor spør etter ti år med forskning: – Idrett er et velferdsgode. Hvem har tilgang?

I ti år har Forskningssenter for barne og ungdomsidrett (FOBU) stilt spørsmål og funnet svar om barne- og ungdomsidretten vår. Frafall, motivasjon og inkludering er bare noe av det som har blitt forska på.

Av Gjermund Erikstein-Midtbø
Publisert 20. juni 2024 14:25 - Sist endret 20. juni 2024 14:28
Bildet kan inneholde: bord, smil, talsperson, begivenhet, stol.

Hanne Sogn og Åse Strandbu presenterer kunnskapsoversikta frå ti år med forskning på barne- og ungdomsidrett på FOBU. Foto: Gjermund Erikstein-Midtbø.

Mye har blitt forska på gjennom senterets ti år lange levetid.

Frafall, pubertet, utbrenthet og skader, motivasjon, inkludering, kjønn og paraidrett er bare noen av temaene.

Spenning mellom allsidighet og tidlig spesialisering

– Det å kunne drive med idrett er et velferdsgode for barn og unge. Økonomi som barriere og den tydelige sosiale ulikheten i tilgangen til dette velferdsgodet er tema vi har forsket på. Her trengs det fortsatt mer forskning, sier professor ved senteret, Åse Strandbu.

Denne uka la professoren og idrettssosiologen, som har vært leder av senteret siden 2019 (forskningspermisjon nå) og fungerende leder og forsker på NIH, Hanne Sogn, frem en kunnskapsoversikt over hva som har blitt forsket på siden starten i 2014. 

Spørsmålene er fremdeles mange. 

– Hvor tidlig bør barn begynne med idrett? Hvordan bør idrettsaktivitet for barn utformes? Dette er spørsmål som har vært stilt, som bør stilles og som følges opp av FOBU, sier Strandbu og legger til:

– Andre temaer er spenninger mellom allsidighet og tidlig spesialisering i barneidretten, og mellom rangering (konkurranseidrett) og lek. 

To damer presenteret
Frafall er en av tematikkene FOBU har forsket mye på de siste årene. 

Bakgrunn

FOBU ble opprettet i 2014, men historia går helt tilbake i overgangen 2006/2007. Da etablerte NIH i samarbeid med Kunnskapsdepartementet (KUD) et forskningssenter for trening og prestasjon ved Institutt for fysisk prestasjonsevne. I 2012 ble forskningsvirksomheten retta inn mot ungdomsidretten. Og fra og med 2014 ble dreininga mot barne- og ungdomsidretten besluttet, og senteret endra navn til dagens Forskningssenter for barne- og ungdomsidrett (FOBU). 

I kunnskapsoversikten kan du lese hva forskerne har kommet fram til i en rekke temaer som er relevante for deg som har en rolle i barne- og ungdomsidretten. 

  • Barn
  • Pubertet
  • Utbrenthet og skader
  • Motivasjon og emosjoner
  • Frafall
  • Toppidrettsskoler
  • Paraidrett
  • Kjønn 
  • Inkludering og ulikhet
  • Trakassering
  • Trener-utøver relasjon
  • Trening og læring
  • Prestasjon og talent-utvikling
  • Nettverk – foreldre og jevnaldrende
  • Organisering og arrangement 
  • Klima og miljø

Les kunnskapsoversikten her

Hanne Sogn understreker at det ligger et stort ansvar på den organiserte idretten som den største organiserte fritidsarenaen for barn og unge.

– Hvordan idrettens barnerettigheter og bestemmelser om barneidrett – og ambisjonene for ungdomsidretten - faktisk følges opp ute i idrettslagene vil vi følge i vår videre forskning.

Vil vite mer om hva som foregår i barneidretten

FOBU kommer til å være en viktig del av NIH også i årene framover. Åse Strandbu mener det burde bli forska mer på hvordan barneidretten blir praktisert rundt om i landet. 

– Vi vet mindre om hvordan barneidretten praktiseres i idrettslagene i dag. FOBU ønsker derfor å styrke forskningen om barneidretten og hvordan barn selv opplever å være en del av idretten, sier Strandbu.

Utover i 2024 blir det flere markeringer av tiårsjubileet til senteret.

19. september arrangeres et jubileumsseminar for FOBU.

Du kan også glede deg til et tilbakeblikk på barneidretten i Norges historie, der vi skal helt tilbake til sirkusbarn tidlig på 1800-tallet, sammen med Gudmund Skjeldal og Matti Goksøyr i NIH-podden. 

Emneord: Institutt for idrett og samfunnsvitenskap, Barneidrett, Ungdomsidrett