NIH: Norges mest populære studiested for idretts- og lærerutdanning

Det viser ferske søkertall fra Samordna opptak som ble offentliggjort fredag 26. april. Konkurransen blant søkerne er stor med et snitt på 3,5 søkere per studieplass. Fire av ti som søker idrettsstudier vil helst til NIH.

Av Ingrid Halden
Publisert 26. apr. 2024 10:00 - Sist endret 26. apr. 2024 15:21
Studenter som spille basket

NIH er fortsatt på topp over de mest populære idrettsutdanningene \ Foto: Daniel Kivle

Flere søker lærerutdanning   

De nasjonale søkertallene til idrettsstudier har over flere år være synkende. Samordna opptak kan i år vise til en svak økning (0,1 prosent) i antall søkere til idrettsstudier, sammenlignet med 2023. NIH derimot kan vise til en betydelig større økning enn de nasjonale søkertallene. Totalt sett, inkludert NIHs lærerutdanning, er økningen gjennom Samordna opptak på åtte prosent. I gjennomsnitt tilsvarer dette 3,5 søkere per studieplass. Bachelor i Sport Management er ikke bare det mest populære studieprogrammet på NIH, men er også Norges mest populære studie innen idrettsstudier. Her er det hele sju søkere per studieplass.

—  Vi er godt fornøyde med årets søkertall. Det at NIH har en bedre økning enn de nasjonale tallene, viser at de som vil studere idrett, helst vil til NIH. Vi jobber kontinuerlig med å forbedre og utvikle fagtilbudet vårt innen idrett, lærerutdanning og friluftslivsfag. Ekstra gledelig er det derfor at de to nye studietilbudene våre friluftsliv årsstudium og treningslære har gode søkertall, sier studiedirektør Anja Rynning Veum ved NIH.

På landsbasis har lærerutdanningen 1-13.trinn i kroppsøving og idrettsfag (LUPE) hatt nedgang over flere år, og i 2023 falt søkertallene ytterligere. Derfor er det positivt at  nasjonalt har søkertallet dette året steget med 5,3 prosent og for NIH med 19 prosent. NIH har både flest søkere og flest søkere per studieplass til LUPE-utdanningen.

Masterstudiene på NIH opplever en liten nedgang i antall søkere, sammenlignet med 2023.

— Denne nedgangen var litt forventet. Vi reviderte masterprogrammene våre for to år siden, og det er vanlig at søkertallene er ekstra høye etter slike endringer, forklarer Veum.

Likevel har NIH fortsatt gode søkertall til sine masterprogram med et gjennomsnitt på 3,4 søkere per studieplass. European Master in Health and Physical Activity har hatt en økning på over 60 prosent.

Hvorfor NIH?

NIH er kåret til en av verdens beste utdanningsinstitusjoner innen idrettsvitenskap.

—  Dette gjør våre studenter relevante og attraktive for arbeidslivet etter endt studie.

NIH er en relativt liten høgskole, men med stor trivselsfaktor! Høgskolen er kjent for sitt gode og inkluderende studiemiljø, i tillegg til moderne idrettsfasiliteter. Dette er viktig for dem som søker seg til NIH.

— Vi er stolte og glade over at studentene velger NIH som studiested. Vi gleder oss til å ta dem imot til det vi mener er Europas flotteste campus for idrettsutdanning, avslutter Veum.