Trening for eldre: – Jeg kan hvis jeg vil

At trening er bra for oss – det vet vi. Og det er aldri for sent å starte med trening. For eldre kan helseeffektene av trening være betydelige og bremse aldersrelaterte endringer. Bli inspirert av Ingrid Hildrum (76) som fortsatt holder koken på trening.

Av Karen Christensen
Publisert 8. nov. 2022 05:00 - Sist endret 20. nov. 2023 14:13
Eldre som trener.

Det er aldri for sent å begynne med trening. Tvert imot! For mange eldre vil helsegevinsten være større enn for yngre. \ Foto: Torunn E. Gjerustad

Gjester i denne episoden:

  • Hanne Vedvik (25) mastergrad fra NIH, gruppeinstruktør og arbeider i dag på frivillighetssentralen i Sunnfjord kommune. Hanne skrev masteroppgave om konsekvensene av å endre anbefalingene for fysisk aktivitet.
  • Ingrid Hildrum (76) pensjonist og aktiv i treningsgruppa 60pluss.

 

Et aktivt liv

Ingrid har vært aktiv hele livet, men da hun ble eldre ble det vanskeligere å disiplinere seg til å trene på egenhånd. Etter at hun fant frem til treningsgruppa 60pluss, ble det enklere og mer moro med regelmessig trening. Og der traff hun Hanne som da jobbet som gruppeinstruktør.

Treningene foregår på NIH og legges opp som styrkesirkel, og med innlagte øvelser som utfordrer balanse og bevegelighet.

Som all annen trening må også trening for eldre tilrettelegges etter gruppas og deltakernes nivå og forutsetninger. Sirkeltrening kan være ineffektivt fordi det går tregt for mange å forflytte seg mellom stasjonene.

Hanne er opptatt av å velge øvelser som lett kan tilpasses etter nivå og øvelser som stimulerer funksjonell styrke – altså det du trenger i hverdagen for å komme deg opp av stolen eller hente noe ned fra øverste hylle i skapet.

—Jeg tror den største begrensningen for oss eldre sitter mellom øra. Vi blir fortalt av samfunnet at vi er en kommende byrde pga. alle skavankene, vanskeligheter, sykehus, sykehjem og hele pakka. Og det tror jeg gjør noe med oss, sier Ingrid Hildrum.

—Man må kjenne sine begrensninger, men også vite hva man kan klare, og det er veldig viktig for meg på trening.

Tips til instruktører

Som instruktør er det noe en bør være oppmerksom på når en skal trene eldre mennesker.

  • Snakk høyt og tydelig
  • Bruk gjerne musikk som gruppa liker, men ikke når du snakker. Start og stopp musikken i tråd med øvelsene.
  • Ha det gøy
  • Tilrettelegg for individuell veiledning og mestring
  • Sosialt med gruppetrening
  • Gruppetrening har også en sosial dimensjon – både på trening og etterpå. 60pluss gruppa på NIH tar gjerne en kaffe i kantina etter trening. Og de som av ulike grunner ikke trener, kommer innimellom bare for kaffepraten.

 

Emneord: NIH-podden