Friluftsliv: Hvorfor studere det, og hva kan man bruke det til?

Friluftsliv som fag...? Hva er forskjellen på friluftsliv som fag og fritid, og hva med jobbmulighetene etterpå?

Publisert 19. apr. 2020 06:00 - Sist endret 21. nov. 2023 01:28
Skiløper med NIH Friluftsliv på ryggen skuer utover fjellheimen.

Ut i det fri! Men... hvorfor skal man utdanne seg innen friluftsliv og ikke bare nyte det selv? \ Foto: Trond Augestad

– Da folk hørte at jeg skulle studere friluftsliv, spurte flere om jeg var den nye Lars Monsen eller noe slikt. Og foreldrene mine sa ok, men da får du skaffe deg en ordentlig utdannelse først.

Slik oppsummerer Axel Rosenberg og Jørgen Weidemann Eriksen starten for dem selv da de siktet seg inn på ikke bare å ha friluftsliv som fritidsaktivitet, men å studere friluftsliv som fag. Disse to som i dag underviser på friluftsliv på NIH møter du i denne spesial-friluftslivspod-utgaven av NIH-podden, som altså handler om friluftslivsstudiene på NIH.

Hva så...?

Hva som er forskjellen på friluftsliv som fag, slik som på NIH, og «bare friluftsliv»?

– Kjærligheten til å være ute ligger der uansett, men her lærer man ikke bare å ferdes ute selv. Man lærer også å ta vare på andre, skape refleksjon om hvordan naturen virker og påvirker en, hvordan man kan bruke friluftsliv i ulike pedagogiske sammenhenger, sier Jørgen W. Eriksen.

Portrettbilde av Jørgen Weidemann Eriksen

– Man må altså ikke bare være god til å fyre bål...? spør Axel Rosenberg.

– Man må kunne det også. Man må ha basisferdigheter enten det er kano- eller fottur, kyst eller fjell. Men man lærer disse nødvendige ferdighetene også, men får det altså inn i en faglig innpakning med mange flere dimensjoner.

Helt til topps

Norges idrettshøgskole var den første norske høgskolen som startet et studium i friluftsliv. Allerede et par år etter oppstarten i 1968 var et ettårig friluftslivsstudie i gang, riktig nok i kombinasjon med lærerutdanningen i kroppsøving, og med nytt kull bare annet hvert år. Etter flere endringer har det treårige bachelor-studiet kommet i gang igjen.

– Og nå kan man ta et komplett faglig løp, helt opp via master til en doktorgrad, om man ønsker det, sier Eriksen. Som også forteller at fire andre høgskoler, i Bø, Volda, Sogndal og Tromsø, tilbyr studier i friluftsliv.

Portrettbilde av Axel Rosenberg.

Kan brukes "til alt"

Men selv over 50 år etter første kull med friluftslivsstudenter er det fortsatt mange tomme blikk å møte når man snakker om faget friluftsliv, sier de to friluftslivslærerne.

– Men faktum er at det både er natur og opplevelser og fag og ikke minst: også jobber i vente for de som vil rendyrke og jobbe med friluftsinteressen sin, sier de.

Og jobbene sprer seg fra skoleverket via private guide- og opplevelses-selskaper til helse og rehabilitering, friluftsforvaltning og annet.

Alt dette kan du høre mye mer om i denne Friluftspodden som altså gjester NIH-podden denne gangen.

Emneord: NIH-podden