Slik blir du en god PT

Treningssenterbransjen er en viktig aktør for å møte helseutfordringene i samfunnet. Her har de ansatte en viktig rolle. Hvordan er det å jobbe som personlig trener (PT)? Og hva skal til for å bli en skikkelig god PT?

Av Ingrid Halden
Publisert 15. sep. 2022 06:00 - Sist endret 20. nov. 2023 14:13
PT veileder kunde i styrkeøvelse.

De ansatte i treningssenterbransjen har en viktig rolle\ Foto: NIH

Over en million nordmenn er medlem på et treningssenter. Treningssentrene tilbyr et bredt utvalg av fasiliteter og treningstilbud, og retter seg mot alt fra hele befolkningen, til én spesifikk kundegruppe eller aktivitet. Treningssenterbransjen er én av mange mulige arbeidsplasser for folk med idrettsutdanning. I denne episoden av NIH-podden vil du få høre mer om jobben som personlig trener.

Gjester i denne episoden:

  • Kristin Granum Rosebø. Utdannet helse- og treningsfysiolog fra NIH. Etter mange år som PT, kursholder og gruppetreningsinstruktør ved forskjellige treningssentre, startet hun «Kreativ Trening» i 2013.
  • Andreas Miguel Iversen. Diplomert osteopat og en bachelorgrad i idrettsvitenskap fra NIH. I dag jobber han som PT på Studio Jobbsprek på Aker Brygge.

 

Skape en bedre hverdag for andre

Både Kristin og Andreas fulgte drømmen om å jobbe med trening og helse. I tillegg til å ha en interesse for fagfeltet, presiserer de viktigheten av å være interessert i mennesker. Du må ha et genuint ønske om å gjøre hverdagen bedre for et annet menneske.

—Du blir aldri utlært i dette yrket, og det er det som gjør det så spennende. Hvert menneske blir en ny utfordring, og du kan ikke behandle alle likt, sier Andreas.

Andreas forteller om ett av sine beste øyeblikk som PT. Hans aller første kunde på SATS, en ung mann som så vidt turte å se ham i øynene. For å klare å nå igjennom til denne personen, handlet det ikke om trening. Han måtte skape trygghet. Etter mange timer med prating og testing av øvelser, fant de ut at det var flere ting han mestret.

—Da jobbet vi videre med det, og han begynte å kjenne på mestringsfølelsen. Dette trigget ham til å ville bevege seg mer. Til slutt turte han å ta steget ut på gulvet, utenfor PT-sonen, og ta en økt uten avbrekk. Mitt mål var å lære ham å elske aktivitet. I det siste har jeg sett ham på startlister til ulike løp som Ecotrail og maraton. Jeg smiler når jeg møter han, og tenker på hvilken fantastisk reise han har vært gjennom. Det er det nettopp dette man ønsker å oppnå i treningsbransjen!

Kristin forteller at hun har hatt en kunde som har fulgt henne i snart 20 år.

—Han har fulgt meg på mine ulike sentre jeg har vært ansatt på fra han fikk sine første PT-timer i 55-års gave. Det er gøy å ha kunder som har fulgt deg i så mange år.
 

BLI PERSONLIG TRENER

Har du lyst til å jobbe som PT? Nå kan du søke PT-studiet ved Norges idrettshøgskole. NIH har et unikt kompetansemiljø med over 20 års erfaring i å utdanne PT-er.

Travle og fleksible arbeidsdager

Å jobbe som PT er en spennende og fleksibel jobb. Det er en travel hverdag, og du må være ærlig med seg selv om hva du tåler av belastning i løpet av en uke.

—Arbeidsdagen min er helt fantastisk, og jeg styrer den for det meste selv, forteller Andreas. Jeg starter klokken 06 om morgenen, er ferdig rundt kl. 15-16 med fri i helgene. Jeg treffer mange herlige mennesker over tid, og jeg håper de stadig kommer tilbake fordi jeg gjør en god jobb. Jeg prøver å gi dem all den oppmerksomheten og kvaliteten de fortjener, hver eneste gang de kommer.

Kristin har vært med på å starte opp ulike selskaper de siste årene, blant annet et reisebyrå med treningsreiser som spesialitet. Oppstartsåret 2019 var godt, men så kom 2020 med korona og reiseforbud som endte med at de måtte trekke seg ut av bransjen. I dag driver hun for seg selv med treningsstudio i egen bolig.

—Gjennom koronatiden ga jeg ut to bøker og jobbet med digital veiledning og andre treningsaktiviteter.

Evne til å se enkeltmennesker

Det å være PT handler i all hovedsak om å bygge mellommenneskelige relasjoner. Det viktigste er ikke hva treningsøkten inneholder, men at kunden kjenner på mestring og føler seg sett og tatt på alvor. Ifølge Andreas har det blitt et stort press og fokus på å selge timer. Det er viktig at dette ikke går på akkord med kvaliteten som blir levert.

—For å lykkes som PT må du ha en genuin interesse for å hjelpe andre. Å selge timer må ikke være et hovedfokus. Hvis du gjør en knallgod jobb for kunden, jobber hardt og viser at du bryr deg, så går salgene av seg selv etter en stund.

Kristin trekker frem viktigheten av å ha is i magen, og bruke fagkompetansen i praksis over tid.  

— Begynn med tre gode kunder i starten som du får jobbet godt med – ikke 10. Vær nysgjerrig og ydmyk angående egen kompetanse, og hvor den eventuelt skorter. Uten empati og engasjement har du lite i denne bransjen å gjøre.

Emneord: NIH-podden