Tren beina sterkere i rullestol

Rullestolbrukere risikerer beinbrudd og komplikasjoner fordi de belaster skjelettet for lite. Nå vil forskere ved Norges idrettshøgskole hjelpe med å bedre deres beinhelse.

Publisert 24. okt. 2022 06:00 - Sist endret 21. nov. 2023 10:44
Nærbilde av rullestol.

Forskninga kan bli viktig for rullestolbrukere. Foto: Colourbox.

Det høres kanskje rart ut, men beinbrudd er faktisk vanlig hos folk som sitter i rullestol. Årsaken er nettopp at de sitter mye, og dermed ikke får belastet knoklene i beina nok. Den normale belastningen, med stadig trykk og støt på skjelettet, er nødvendig for å opprettholde beintettheten, styrke skjelettet og unngå beinskjørhet.

Gjester i denne episoden:

  • Linn Christin Risvang, doktorgradsstipendiat ved NIH
  • Kristin Lundanes Jonvik, prosjektleder og forsker ved NIH

Manglende forskning til tross for utbredt problem

Forskning på den generelle befolkningen etterlater liten tvil om at trening og riktig kosthold er viktig for både skjelettet og beinhelsen vår. Likevel har dette aldri blitt undersøkt hos rullestolbrukere før, selv om de er den gruppen med størst risiko for beinbrudd. 

— Du skal lete lenge innenfor både helse og medisin for å finne noe tilsvarende; at den gruppa som er mest utsatt for et problem, tilsynelatende blir fullstendig oversett i forskningen, sier Kristin Lundanes Jonvik, som er prosjektleder og forsker ved NIH.

Ved oppstart, midtveis og slutten av programmet vil forskerne måle blant annet beintetthet og progresjon i styrkeøvelser. Deltakerne i prosjektet vil også få veiledning om kosthold. Målet er at helsepersonell over hele landet skal kunne hjelpe rullestolbrukere bedre for å redusere antall brudd, komplikasjoner og beinskjørhet.

— Dette vil kunne gi oss ny og verdifull kunnskap om hva som er riktig og hensiktsmessig trening for rullestolbrukere. Vi tror den helsemessige gevinsten vil være stor, sier Linn Christin Risvang.

Jakter effektive øvelser

Nå er forskerne i gang med å teste ut ulike øvelser for målgruppen.

— I et pågående prosjekt, ser vi at rullestolutøvere fra noen idretter har bedre beintetthet enn andre. Vi bruker blant annet bevegelsene i disse idrettene som inspirasjon for overføring til styrketreningsrommet, forklarer Linn Christin Risvang.

Snart begynner letingen etter deltakere til prosjektet. — Jeg er veldig spent på hvilke funn og resultater som kommer ut av dette, sier Bjarte Østebø.

Han er selv rullestolbruker og deltar i brukergruppen for prosjektet. Han trener flere ganger i uken, og forteller at det å finne gode øvelser kan medføre frustrasjon og rådløshet.

— Som rullestolbruker med fungerende kjernemuskulatur og føtter, vet jeg at jeg bør trene hele kroppen. Jeg bør prioritere underkroppen for å styrke beina, for skjelettets del, og for å beholde det jeg har av gangfunksjon og bevegelighet. Likevel er det vanskelig å finne øvelser jeg mestrer, og det er vanskelig å vite om øvelsene har effekt, utdyper han.

Østebø tror mange i tilsvarende situasjon fort velger bort beinøvelser, og heller prioriterer øvelser de behersker, gjerne på overkroppen. Disse erfaringene tar forskerne med seg inn i prosjektet.

Vi vet at mange rullestolbrukere har et litt anstrengt forhold til trening fra barndommen av. Derfor ønsker vi å se på om intervensjonen har noen effekt på opplevd mestring og kompetanse. Forhåpentligvis kan vi gi rullestolbrukere gode råd for hvordan de kan sette sammen effektive treningsprogram, sier Linn Christin Risvang.

Målet er at helsepersonell og trenere over hele landet skal hjelpe rullestolbrukere bedre. Ny kunnskap fra prosjektet vil forhåpentlig bedre fysisk og mental helse, og hindre beinbrudd blant rullestolbrukere.

Emneord: NIH-podden