PPU401 Eleven, inkludering, læring og utvikling (Høst 2023)

Studiepoeng:
15
Ansvarlig avdeling:
Institutt for lærerutdanning og friluftslivsstudier
Undervisningssemester:
Høst
Undervisningsspråk:
Norsk
Varighet:
½ år

Kort om emnet

Emnet tar utgangspunkt i barn og unges oppvekst, utvikling og læring i dagens samfunn og skole med vekt på hva kroppsøving og idrettsfag kan bidra med. Dette vil utforskes med ulike teoretiske innganger. Til grunn for emnet ligger innholdet i og begrunnelsene for de sentrale nasjonale og internasjonale reguleringene som gjelder elever og deres rettigheter og et mål om å stimulere elever til faglig læring, forståelse av mangfold forskjellighet, demokrati og å gjøre begrunnede verdivalg.

 

Skolepraksis er vesentlig for læringsutbyttet i emnet og det legges vekt på å knytte undervisningen på campus sammen med studentene sine observasjoner og erfaringer fra praksis.

 

Emnene i PPU inkluderer arbeid med ulike sjangere innen bevegelseskulturen i dagens samfunn og hvilke potensial disse sjangrene kan representere med hensyn til elevens utvikling og læring i kroppsøving og idrettsfag. I dette emnet inngår mellom annet spesifikt opplæring og kvalifiserende prøve i livbergende førstehjelp til vanns og det legges vekt på didaktikk for leik og dans i kroppsøving.

Læringsutbytte

Studenten skal etter gjennomført emne kunne

 

  • gjøre rede for hvordan vi kan forstå barn og unges atferd, utvikling og læring i dagens samfunn og skolen.

  • planlegge, gjennomføre og drøfte undervisning i kroppsøving ut fra gjeldende lovverk, nasjonale styringsdokumenter, fagdidaktisk litteratur og innsikt i at elever og elevgrupper er forskjellige.

  • presentere ulike læringsteorier og i lys av disse drøfte hvilke muligheter som ligger i kroppsøving og idrettsfag

  • reflektere over samspillet mellom elever, betydningen av relasjonsbygging og klassen som læringsfellesskap

  • tilpasse undervisning og skape et trygt og inkluderende læringsmiljø for alle elever uansett kjønn, seksualitet, kultur, sosial klasse, alder, etnisitet, sosialitet og funksjonsevne

  • anvende dans, leik og aktiviteter fra andre bevegelsessjangre for å fremme elevers utvikling i og gjennom kroppsøving og idrettsfag

  • utføre hjerte lungeredning og livbergende førstehjelp til vanns.

Læringsformer og aktiviteter

Undervisningen er lagt til høstsemesteret og det brukes varierte undervisningsformer med utgangspunkt i kjernelitteratur, bevegelsessjangre og det å være lærer i skolen. Det kreves at studentene forbereder seg, deltar i samarbeid, medvirker og viser ansvar for egen og hverandres læring. Arbeidet varierer mellom forelesninger, individuelt studentarbeid, gruppearbeid, studentframlegg og gjennomføring av praktiske oppgaver både på NIH og i skolepraksis.

Arbeidskrav

  • 80 % oppmøte.

  • Det gis en gruppeoppgave i emnet.

 

Arbeidskrav må være godkjent for å kunne gå opp til eksamen.

Vurdering/eksamen

Indivuduell oppgave knyttet til praksis. Bestått/ ikke bestått.

Kjernelitteratur

Ettersom vi er i en overgangsfase mellom to systemer viser vi til Studiehåndbok 2023-2024 for litteratur for emner studieåret 2023- 2024:https://www.nih.no/studier/program-og-emneplan-arkiv/2023-2024/

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 3. juli 2024 07:25:22