FLD222 Frilulftslivsfag deltid 1 (Høst 2024–Vår 2025)

Studiepoeng:
30
Ansvarlig avdeling:
Institutt for lærerutdanning og friluftslivsstudier
Emneansvarlig:
Axel Rosenberg
Undervisningssemester:
Høst
Undervisningsspråk:
Norsk
Varighet:
1 år

Kort om emnet

Emnet gir en praktisk og teoretisk innføring i friluftslivsfaglige problemstillinger og arbeidsmetoder. Studentene vil tilegne seg grunnleggende ferdigheter og kunnskaper som forutsetning for å utøve friluftsliv og uteaktiviteter med vekt på mestring, overskudd og naturopplevelse. Studentene skal også utvikle kompetanse knyttet til å formidle fagområdet og å tilrettelegge for gode læringssituasjoner i naturen. Emnet introduserer studentene for ulike praksiser i ulike naturmiljø til ulike årstider.

Læringsutbytte

Studentene skal etter gjennomført emne kunne

  • anvende relevante pedagogiske og didaktiske arbeidsmetoder for planlegging, tilrettelegging, gjennomføring og evaluering av pedagogiske opplegg i friluftsliv for ulike grupper, i ulike naturmiljø til ulike årstider.

  • forebygge og håndtere vanlige skader og ulykker som kan oppstå ute i ulike naturmiljøer under utførelse av friluftsliv.

  • reflektere over utfordringer, muligheter og mulige sammenhenger mellom friluftsliv, livskvalitet og bærekraft.

  • gjøre rede for utvalgte pedagogiske og fagdidaktiske perspektiv på læring i natur.

  • ha kjennskap til friluftsliv som sosialt og kulturelt fenomen.

  • planlegge, gjennomføre og reflektere over egen læring og læringsprosess knyttet til friluftslivsfaglig utøvelse.

  • arbeide selvstendig og sammen med andre i planlegging og gjennomføring av ulike læringsaktiviteter i natur.

Læringsformer og aktiviteter

Undervisningen legges til rette gjennom syv studiesamlinger, e-læringsverktøyet Canvas, samt digitale forelesninger mellom studiesamlingene. På studiesamlingene benyttes både lærerstyrte aktiviteter/forelesninger og ulike studentaktive arbeidsformer. Arbeidet vil foregå både i grupper og individuelt. Det må også påregnes egentrening innen praktiske ferdigheter. Studentene skal samarbeide om å utvikle og gjennomføre ulike læringsaktiviteter i natur. Det må påregnes ca. 30 utedøgn som hovedsakelig gjennomføres som utvidete helgesamlinger.
Mellom studiesamlingene skal studentene arbeide selvstendig med relevant fagstoff samt videreutvikle egne friluftslivsferdigheter. Sentralt i dette er arbeid med egen utviklingsplan (EUP) og læringsaktivitet i Canvas.

Arbeidskrav

For å ta eksamen i emnet, må følgende arbeidskrav være godkjent  

  • Gjennomføring og godkjenning av digital læringsaktivitet i Canvas tilknyttet hver studiesamling (unntatt studiesamling 1). Godkjent digital læringsaktivitet er en forutsetning for deltakelse på studiesamling.

  • Gi tilbakemelding til medstudent/fagvenn på arbeider levert i Canvas.

  • Skriftlig innlevering om «Mitt forhold til natur».

  • Gjennomført og dokumentert «Mikroeventyr» høst og vår: mikroeventyr gjennomføres i nærmiljøet til studenten og skal være kort, enkelt og gjennomførbart i dagliglivet.

  • 2 stk innlevering av egen utviklingsplan (EUP).

  • Aktiv og konstruktiv deltakelse i emnet. Ved fare for å ikke bestå arbeidskravet, skal studenten få skriftlig beskjed om å forbedre seg. Dersom dette ikke skjer, kan faglærer/emneansvarlig i samråd med programleder vedta at arbeidskravet ikke er godkjent.

I særskilte tilfeller der fravær skyldes sykdom o.l. vil emneansvarlig i samarbeid med den enkelte student søke å finne alternative måter å gjennomføre arbeidskravene. 

Vurdering/eksamen

Eksamen består av 4 deler:

  1. Presentasjonsmappe bestående av 3 utvalgte arbeid fra vårsemestert og et tilhørende refleksjonsnotat. Vurderes til bestått / ikke bestått.

  2. Skriftlig hjemmeeksamen over oppgitt tema. Gjennomføres i vårsemesteret. Gradert karakter A-F.

  3. Livredningsprøve. Vurderes til bestått/ ikke bestått.

  4. Oppmøtekrav. Bestått/ ikke bestått. 80 % oppmøte på studiesamlingene.

Alle deleksamener må være bestått for å bestå emnet.

Kjernelitteratur

Pensumliste for høsten 2024.

Lista for våren 2025 kommer ila oktober.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 22. juli 2024 11:25:20