Hoppet av ingeniørstudier til fordel for idrettsvitenskap og eget selskap

Mats Borgen-Johansen studerte fire år på byggingeniørstudiet før han bestemte seg for å satse på en karriere innen idrett, og med fysisk aktivitet og mennesker i fokus. 

Publisert 3. okt. 2023 15:24 - Sist endret 15. nov. 2023 14:18
Mat løper i marka

Mats Borgen-Johansen  har en mastergrad i idrettsvitenskap, studieretning fysisk prestasjonsevne. Han startet som selvstendig næringsdrivende i 20 årene og jobber med oppfølging av mosjonister og eliteutøvere innenfor utholdenhetsidrett. Samtidig tilbyr han veiledning innen ernæring og mental trening.

- Jeg studerte ingeniørfag i fire år før jeg hoppet av. I samme periode var jeg også innom informatikk og matematikk. Underveis i studiene trente jeg som en toppidrettsutøver og jobbet også som treningsveileder og instruktør. I den forbindelse tok jeg personlig trener-utdanning på NIH. I løpet av disse årene fikk jeg en stadig større motivasjon for å jobbe med mennesker og ha en fysisk aktiv jobb. Dette var ikke noe jeg så for meg som ingeniør. Jeg avsluttet derfor studiene for å ta en mastergrad i fysisk prestasjonsevne på Norges idrettshøgskole (NIH). Her hadde de fagkunnskapen jeg trengte samtidig som jeg kunne supplere med egen erfaring og studier jeg hadde gjort på egenhånd.

Ville starte eget firma

Da Mats var i tidlig 20-årene satte han seg et mål – han ville starte sitt eget firma. På den måten kunne han ha en mer fleksibel hverdag hvor han kunne jobbe med egenutvikling samtidig som han kunne støtte utøvere i deres utvikling.

- I studietiden var jeg bevisst på hva jeg ville lære og hvorfor dette var viktig for meg. Jeg tok samtidig på meg jobboppdrag hvor jeg kunne praktisere det jeg hadde lært slik at jeg fikk innsikt i hvordan veien burde legges opp videre. For å komplementere den kompetansen jeg opparbeidet meg på NIH tok jeg i tillegg ulike videreutdanninger og kurs. Han fortsetter. - NIH-utdannelsen var et steg på veien til der jeg er i dag. Det var her jeg opparbeidet meg en grunnleggende forståelse for det jeg jobber med.  Underveis i studieløpet ble jeg også mer bevisst på fordelene og viktigheten av en kritisk og analytisk fremgangsmåte. Samtidig ble jeg oppmerksom på kompleksiteten og den nødvendige fleksibiliteten man må ha når man anvender teori i praksis. For min del lærte jeg utrolig mye gjennom fagdiskusjoner med medstudenter og forelesere, og som foreleser selv. Det var betryggende å vite at det var her på NIH fagkunnskapen virkelig var. Samtidig erfarte jeg hvor viktig det er å være ydmyk for hva man kan og ikke kan. Man finner mange gode mentorer på NIH!

Oppfølging av mosjonister og eliteutøvere

Mats sin drøm gikk i oppfyllelse. I 2011 startet han sitt eget firma, Robust Coaching. Konen, som også er utdannet ved NIH, ble raskt en del av firmaet, og sammen foretar de oppfølging av mosjonister og eliteutøvere innenfor utholdenhetsidrett. Det dreier seg blant annet om systematisering og overvåking av den fysiske treningen, men også veiledning innen ernæring og mental trening.

- Den grunnleggende forståelsen for fagområdet, i tillegg til de ulike erfaringene jeg opparbeidet med på NIH, kommer daglig til nytte i jobben min. Det jeg liker best med jobben er uten tvil fleksibiliteten i forhold til administrativt arbeid, oppfølging av utøvere og egenutvikling. Jeg er opptatt av å holde meg faglig oppdatert gjennom nettstudier, daglig oppdatering fra utvalgte journaler, podcaster, bøker og fagblogger. Jeg drar også på seminarer eller følger med på webinarer for å få siste oppdatering fra eksperter innenfor sine fagområder.

Betydningen av nettverk og relasjoner

Mats har fortsatt god kontakt med flere av studentene fra studietiden. - Det som er flott med langvarige studier er at man møter folk med felles interesser, både faglig og sosialt. Man får i tillegg muligheten til å etablere gode vennskap. Da jeg giftet meg var derfor flere av studievennene tilstede i bryllupet. Når vi møtes på fritiden oppstår det ofte faglige diskusjoner og flere av studievennene har vært viktige sparringspartnere og støttespillere i jobbsammenheng, avslutter Mats.