- Forelesningen om hvordan vitenskapen «revolusjonerer» idretten gjorde meg nysgjerrig

Da Karina Wathne startet på NIH var hun sikker på en ting: hun ville jobbe i et team og se utøvere lykkes i toppidretten. Veien dit var hun mer usikker på.

Av Lena Øien
Publisert 11. sep. 2023 14:37 - Sist endret 15. nov. 2023 13:27
Karina bruker kamera  med teleskoplens

Karina bruker kamera  med teleskoplens

Sport science i Norges Skiforbund

Karina W profilbilde
Karina Wathne har en mastergrad innen idrettsvitenskap, med spesialisering innen fysisk prestasjonsevne. Tema for masteroppgaven var alpin startteknikk hvor hun brukte Global Navigation Satellite Systems (GNSS) som innsamlingsmetode.  I dag jobber hun med prestasjonsanalyse for det norske damelaget i alpint ved Norges Skiforbund. 
Foto: Syver Gustavo Svensrud

Karina jobber i dag ved sport science-avdelingen i Norges Skiforbund, en avdeling hvor målet er å revolusjonere idretten slik at Norge kan bli en enda bedre alpinnasjon. Ved hjelp av kamera og film gjennomfører hun prestasjonsanalyser for landslagsutøverne i alpint.

– Jeg har fått drømmejobben! Jeg får utfordret meg daglig og jobber sammen med mennesker jeg ser opp til. Samtidig tilbringer jeg mye tid utendørs. Veien dit var en miks av tilfeldigheter, heldig timing, masse pågangsmot og hardt arbeid. Gjennom en studentforeningstur til Chamonix ble jeg kjent med Daniel Tangen som etter hvert fikk seg fast jobb på alpinlandslaget. Han mente at jeg hadde passet bra inn i teamet med tanke på utdannelsen jeg tok og min interesse for film og foto.

Siden jeg ikke hadde noe særlig kjennskap til alpint, var jeg litt skeptisk til om dette kunne la seg gjøre. Det var først etter en forelesning med Per Haugen – i biomekaniske målemetoder – at jeg forstod at dette var den perfekte jobben for meg.

Haugen introdusert oss for hvordan vitenskapen kan «revolusjonere» idretten. Han forklarte hvordan alpinlandslaget benytter seg av ulike typer analyser for å prestere bedre. Jeg ble spesielt interessert i hvordan de bruker film til å gjennomføre prestasjonsanalyser.

Etter forelesningen kontaktet jeg Per Haugen og fortale om ambisjonene mine. Han lyttet, gav meg gode råd og hjalp meg på vei videre. Slik begynte snøballen å rulle, forteller Karina engasjert.

Masterstudier og jobb i Skiforbundet

Karina startet å jobbe for Norges Skiforbund i 2016. På den tiden tok hun sisteåret i "fysisk prestasjonsevne" på bachelorprogrammet trening, helse og prestasjon. Til tross for at hun allerede hadde fått drømmejobben, valgte hun likevel å gå videre med masterfordypning innen fysisk prestasjonsevne.

– Motivasjonen min var ikke helt på topp da jeg kom inn på masterstudiet ettersom jeg allerede var ute i arbeidslivet. Heldigvis har jeg en sjef, Claus Ryste, som er en forkjemper for utdannelse. I tillegg hadde jeg arbeidskollegaer som motiverte og la til rette for at jeg kunne fullføre mastergraden kombinert med jobben i Skiforbundet.

Tema for oppgaven var alpin startteknikk. Her brukte jeg Global Navigation Satellite Systems (GNSS) som innsamlingsmetode. GNSS er en fellesbetegnelse for satellittbaserte systemer for navigasjon og posisjonering. Temaet var relevant for jobben min samtidig som det er et fagområde hvor det ikke var gjort særlig mye forskning.

Hun fortsetter:

– Det ble tre travle år med studier, jobb og mye reising i forbindelse med treningssamlinger, renn og mesterskap (OL i Pyeongchang og VM i Åre). Jeg er veldig glad for at jeg fullførte mastergraden.

Under masterforløpet måtte jeg lære meg å strukturere hverdagen samtidig som jeg måtte jobbe målrettet og effektivt. Det ble mye selvstendig arbeid som stilte krav til kritisk tenkning og refleksjon rundt hva som var viktig og mindre viktig for oppgaven.

Erfaringene og arbeidsmetodene har jeg tatt med meg videre inn i arbeidshverdagen, og jeg utvikler meg hele tiden.

Tid – en viktig faktor

Da Karina startet i Skiforbundet i 2016 ble hun først tilknyttet trenerteamet på damelaget. Her fikk hun et godt innblikk i alle aspektene rundt alpint og rutinene til laget både før, under og etter sesong.

– På den tiden var Tron Moger ny fartssjef for damene. Han ønsket at vi skulle benytte oss av valleycam-analyser, en rutine som var godt innarbeidet på herrelaget. Dette ble mitt ansvarsområde, og jeg har gjennomført slike analyser siden sesongen 2016-2017.

Karina Wathne på jobb i Val Gardena, Italia.  Foto: Syver Gustavo Svensrud, vitenskapen bak medaljen, NRK
Karina Wathne på jobb i Val Gardena, Italia. 
Foto: Syver Gustavo Svensrud, vitenskapen bak medaljen, NRK

Mestringsfølelsen av å lage gode videoer er ikke til å undervurdere.

– Jeg får et enormt kick av å finne gode videoposisjoner og å lage videoer som trenerteamet får utbytte av. Min oppgave er å å finne en plass i fjellsiden hvor jeg kan filme utøverne fra. På forhånd studerer jeg alltid kart og terreng slik at jeg kan finne filmposisjoner som er verdt å sjekke ut.

I februar var jeg i Bansko i Bulgaria, et sted som var nytt for meg. Her oppdaget jeg en stolheis som kunne ta meg opp til motsatt side av dalen på cirka 2 000 meter over havet. Det viste seg imidlertid at heisen var ute av drift, og beina var eneste hjelpemiddel for å komme seg til topps.

Det tok tre timer å komme seg bare opp over tregrensa til fots.

Derfor gikk vi for en annen løsning der jeg posisjonerte meg lavere i terrenget, og betydelig nærmere trasèen. Tid er en viktig faktor i jobben ettersom trenerteamet er avhengig av å få analysene raskt, slik at de kan bruke informasjonen i god tid før neste trening eller renn. Beslutning om riktig posisjon er derfor avgjørende for hvilket utbytte vi får med tanke på tid og videokvalitet, forteller hun ivrig.

Analysene av de norske utøverne gjøres på hotellet etter at filmingen er ferdig. Her tar hun utgangspunkt i utøvere med best totaltid og de som har gode prestasjoner i ulike deler av utforløypa.

– Utvalget analyseres, og til slutt sitter vi igjen med en totaloversikt over hvor i løypa utøverne vinner og taper tid. Trenerne kan på den måten bruke informasjonen til å gå inn i videomaterialet i de aktuelle områdene og sammenlikne linjer (taktisk) og utførelse (teknisk) for å justere planen til neste treningsdag eller renn.

Råd til studenter

Karina mener at studietiden på NIH kan gi mange muligheter dersom man bruker hodet klokt og ser betydningen av å bygge relasjoner.

– På NIH har du mange muligheter dersom du tar smarte valg og benytter deg av ressursene på høgskolen. Det er viktig å løfte blikket fra lærebøkene og ta til deg kunnskap både fra fagpersoner og medstudenter. Det er ofte gjennom disse samtalene man finner ut hvilken retning livet skal ta.

Det var for eksempel i en «15 minutters pause» i kantina jeg ble overtalt til å bli med studentforeningen GiGass på tur til Chamonix. Valget har vært avgjørende for den jobben jeg har i dag.

Vitenskapen bak medaljen, NRK

Hos NRK Sport kan du se reportasjen om da Karina skulle analysere OL-løypen for Ragnhild Mowinckel.

Se også NRK reportasjen «Vitenskap bak medaljen» som belyser hvordan idrettsvitenskapen bidrar til å gi medaljehåp for blant annet alpinlandslaget.

Interessert i studier ved NIH?

Bli kjent med våre studenter og få et innblikk i hvorfor de valgte å satse på lidenskapen. Få samtidig et innblikk i deres studiehverdag, og hør hvorfor idrettstudier kan være noe for nettopp deg. Se ulike videoklipp og filmer her.