Idrett, kultur og utviklingssamarbeid (60 sp) 
Studieprogram
Idrett, kultur og utviklingssamarbeid (60 sp)
Programansvarlig
Anders Hasselgård
Innledning

PS: Denne studieplanen gjelder for studenter som starter studiet våren 2012

Norges idrettshøgskole, Norges Idrettsforbund og Olympiske og Paralympiske Komité (NIF) har siden 1980-tallet vært aktivt engasjert i ulike bistandsprosjekter, først og fremst i det sørlige Afrika. Også andre norske idretts- og bistandsorganisasjoner bruker i dag idrett som et virkemiddel i utviklings- og fredsarbeid.  Et hovedtrekk i utviklingen av idrettsbistandsarbeidet har vært endringen fra materiell bistand i form av utstyr og økonomiske midler til tiltak som mer retter seg mot å styrke samarbeidslandenes idrettsfaglige kompetanse (human resources). Etableringen av dette 60 poengs studiet "Idrett, kultur og utviklingssamarbeid" ved NIH, baserer seg først og fremst på NIFs prosjekt "Idrettens fredskorps" og er å betrakte som et ledd i denne utvekslingen av idrettsfaglig kunnskap og ferdigheter. Prosjektet er et utvekslingsprogram, utviklet med det mål å sende norske ungdommer til frivillig idrettsrelatert arbeid i et år i et land i det sørlige Afrika: Sør-Afrika, Zimbabwe, Zambia eller Namibia.

NIF står ansvarlig for de praktiske og økonomiske sider ved praksisoppholdet i Afrika, mens NIH har det faglige og økonomiske ansvaret for studiet.

Det er også mulig for studenter å reise gjennom andre idretts- eller bistandsorganisasjoner som bruker idrett som virkemiddel. Studenten er da er selv ansvarlig for organiseringen og finansiering av praksisoppholdet. Programansvarlig skal godkjenne praksisoppholdet. NIH kan bistå studenter til å finne organisasjoner som arbeider i Afrika eller i andre verdensdeler.

Et obligatorisk innføringskurs (IKU 201 Idrett som bistand) arrangeres i vårsemesteret. Studenter i idrettens fredskorps må gjennomføre et fredskorpskurs, en uke før utreise til Afrika. Studiet kan inngå som 60 studiepoeng i en bachelor-grad ved Norges idrettshøgskole.

Det skal også gjennomføres et kurs på University of Western Cape (UWC) i Sør-Afrika, finansiert av NIH. Dette utgjør 10 studiepoeng av programmet, og er en obligatorisk del av årsstudiet.

Opptaksvilkår
Gjennomført og bestått basisår i idrettsvitneskap eller tilsvarende (evt. fullføre basisåret det semesteret du søker opptak), eller annen relevant høyere utdanning og idrettsfaglig bakgrunn.

Søker må ha inngått avtale med NIFs Idrettens fredskorps, Kristen idrettskontakt (KRIK) eller Norges fotballforbund om praksisopphold.

 

Læringsmål

Kunnskap
Kandidaten:

  • har inngående kunnskap om idrettsbistandens nasjonale og internasjonale historie, dens rolle i nasjonal og internasjonal idrett og utfordringer norske idrettsbistandsaktører møter i sitt internasjonale bistandsengasjement
  • har grunnleggende kunnskap om idrettens rolle som bistandsmiddel og de begrensningene idrett og fysisk aktivitet har i denne sammenheng
  • har grunnleggende kunnskap om idrett som kulturfenomen og idrett i et flerkulturelt Norge
  • kjenner til utfordringer og etiske forskningsdilemmaer i gjennomføringen av idrettsbistandsstudier i en unorsk idrettskulturell kontekst

Ferdighet
Kandidaten:

  • kan anvende teoretisk og praktisk kunnskap til å identifisere, formulere og analysere problemstillinger, samt planlegge og gjennomføre faglige prosjekter
  • har omfattende praksiskompetanse og behersker ulike idrettsmetodiske tilnærminger i bistandsarbeid
  • kan bidra til økt idrettsfaglig kompetanse og nytenkning i utvikling av bærekraftige idrettsbistandsprosjekter
  • kan se sammenhengen mellom teoretisk og praktisk kunnskap om idrett i andre kulturer og arbeidet med flerkulturell idrett i Norge
  • kan selvstendig oppdatere og anvende sin kunnskap om idrett som bistand

Generell kompetanse
Kandidaten:

  • kan arbeide med idrett i ulike kulturer
  • er bevisst etiske problemstillinger knyttet til rollen som idrettsbistandsarbeider
  • kan formidle idrettsfaglig kunnskap og kunnskap om idrettens betydning for personlig og sosial utvikling til ulike etniske målgrupper
  • kan delta aktivt i faglige diskusjoner og bidra til utvikling av relevante bistandsprogrammer
Faktaboks
EmnekodeEmnenavnStudiepoengTidspunktAnsvarlig
IKU201Idrett som bistand10 spTo helger i løpet av vårenAnders Hasselgård
IKU210Praktisk-metodisk oppgave20 spHøstAnders Hasselgård
IKU220Prosjektoppgave20 spOppgaven utleveres etter innføringskurset og ved avsluttet praksisAnders Hasselgård
Praksis - "Idrettens fredskorps"7 - 12 mndNorges idrettsforbund, Fredskorpset, SCORE og Norges idrettshøgskole
Emne gitt ved University of Western Cape (RSA)10 spHøstUniversity of Western Cape (kontakt: Anders Hasselgård)
Obligatoriske emner
EmnekodeEmnenavnInnledning
IKU201Idrett som bistand

PS: Denne emneplanen gjelder for grunnkurset som startes opp i mars/april 2012.

Emnet i "Idrett - kultur og utviklingssamarbeid" er etablert i et nært samarbeid med Norges Idrettsforbund, og i tråd med endringen i den norske idrettsbistanden. Et hovedtrekk i utviklingen av bistandsarbeidet har vært endringen fra materiell bistand i form av utstyr og økonomiske midler til tiltak som mer retter seg mot å styrke samarbeidslandenes idrettsfaglige kompetanse (human resources). Etableringen av dette studiet i "Idrett - kultur og utviklingssamarbeid" ved NIH, er å betrakte som et ledd i denne utvekslingen av idrettsfaglig kunnskap og ferdigheter, hvor studentene skal være så godt rustet som mulig for sitt arbeid i et utviklingsprosjekt.

Studieenheten er imidlertid i dag åpen for alle studenter som ønsker mer kunnskap om "Idrett-kultur og utviklingssamarbeid". Denne innledende studieenheten er derfor lik for studenter som reiser ut som Idrettsfredskorpsere, gjennom andre idretts- eller bistandsorganisasjoner som "Sport Voulenteers", eller som bare ønsker kurset for å lære mer om forholdet mellom idrett, utviklings- og fredsarbeid.

 

IKU210Praktisk-metodisk oppgaveDen praktisk-metodiske oppgaven skal først og fremst reflektere studentens egne erfaringer fra praksisoppholdets første halvår. Det er ingen krav til innsamling av empiriske data eller teoretisk diskusjon i denne oppgaven. Det teller imidlertid positivt om studenten refererer til pensumlitteraturen eller egne data
IKU220ProsjektoppgaveDet stilles krav til at studenten samler inn egne data (kvalitativ eller kvantitativ), diskuterer relevant teori og pensum i henhold til kursene IKU201 og IKU202. 

Problemstillingen for prosjektarbeidet skal presenteres og forhåndsgodkjennes av studieansvarlig ved Norges idrettshøgskole. Det fastsettes et endelig tidspunkt for innlevering av oppgaven i samarbeid med studentene.

 

Praksis - "Idrettens fredskorps"Studenter som gjennomfører praksisarbeidet gjennom Norges Idrettsforbund og Olympiske Komités lokale samarbeidspartnere, bygger på frivillig innsats, også økonomisk. Studentene må før utreise følge et obligatorisk opplæringskurs gjennom fredskorpset. Denne opplæringen blir arrangert i Norge eller i Afrika. For nærmere informasjon ta kontakt med den internasjonale avdeling i Norges Idrettsforbund ved Marte Bulie.

 

Emne gitt ved University of Western Cape (RSA)

Undervisningen i Afrika er en oppfølging av innføringskurset for de studentene som er ute som deltager i idrettsfredskorpset gjennom NIF eller andre organisasjoner. I tråd med tanken om utveksling av kunnskap og forståelse for idrettens muligheter og begrensninger i utviklings- og fredsarbeid ønsker Norges idrettshøgskole å gi sine studenter første hånds kunnskap om dette fra et afrikansk perspektiv.

Det vil i forkant av undervisningsstart ved University of Western Cape gis et kort kurs i utvalgte spørsmål og problemstillinger som er relevante for emnet. Undervisning vil finne sted ved University of Western Cape i Cape Town (UWC) andre uken i desember. Emnet inngår som 10 studiepoeng av totalen i årsstudium Idrett, kultur og samfunn, og er nødvendig for å få avlagt årsstudiet.

Se mer om studiestedet på www.uwc.ac.za

 

Vurderingsform
EmnekodeEmnenavnVurdering
IKU201Idrett som bistand

14 dagers hjemmeeksamen, maksimalt 4000 ord. Gradert karakter.

IKU210Praktisk-metodisk oppgaveOppgaven vurderes med gradert karakter.
IKU220ProsjektoppgaveSammen med godkjent praksis vurderes oppgaven med gradert karakter.
Praksis - "Idrettens fredskorps"Det vil foregå en kontinuerlig evaluering. Det foreligger egne regler dersom studenten bryter kontrakten før avtalt hjemreisetidspunkt. Dette er nedtegnet i kontraktsform som undertegnes av studenten selv, Norges Idrettsforbund og Norges idrettshøgskole. Praksis vurderes til bestått/ikke bestått i henhold til signert avtale.

 

Emne gitt ved University of Western Cape (RSA)