FIT884 Kosthold og helse (5 sp) 
Faktaboks
EmnekodeFIT884
EmnenavnKosthold og helse
Studiepoeng5 sp
AnsvarligVibeke Landaas
ForkravFitness Basis eller Grunnkurs, samt Kosthold og trening eller Kosthold og trening 1 eller Kosthold og fitness 1
Innledning

Emnet skal gi studentene teoretisk bakgrunn som kan bidra til bedre forståelse for kostholdets helsefremmende betydning. Studentene skal erverve seg kunnskap for å kunne gi råd om fornuftig kost og energitilførsel til friske eller personer som har økt risiko for å utvikle ulike livsstilsykdommer (overvekt/fedme, type 2-diabetes, hjerte- og karsykdom). Emnet består av en forelesningsrekke hvor man går igjennom kostholdets betydning for forebygging av de oftest forekommende livsstilssykdommer.

Emnet kvalifiserer til å kunne veilede friske mennesker omkring kosthold på treningssenter, men ikke for å jobbe med klinisk rådgivning innen ernæring. Emnet passer godt for alle som skal jobbe med livsstilsveiledning eller som ønsker ytterligere kunnskap om kosthold.

Studentene oppfordres til å ta emnet i kombinasjon med et av emnene treningsveileder eller gruppetreningsinstruktør.

Mål

Studentene skal

  • kunne gi faglig begrunnede råd om kosthold og ernæring til kunder
  • kostholdets betydning for forebygging av diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer, visse kreftformer, osteoporose, og for energibalanse i forhold til vektreduksjon og vektøkning
  • kjenne til særskilte ernæringshensyn for visse grupper
  • kunne bruke elektroniske verktøy for ernæringsberegning

 

Organisering og arbeidsformer

Undervisningen (30 timer) er teoretisk og foregår i løpet av en 4-dagers samling (torsdag-søndag).

Vurdering

80 % frammøte samt tre ukers individuell skriftlig hjemmeeksamen med caser, vurdert til bestått/ikke bestått.

Kjernelitteratur

Pedersen, J.I., Hjartåker, A., Anderssen, S.A. & Müller, H. (2012). Grunnleggende ernæringslære (2. utg.). Oslo: Gyldendal.
Disse kapitlene skal leses: 12, 13, 14 og underkapitelene 15.1, 15.4, 15.5, 15,9, 15.10 og 15.11 i kapittel 15.
Boka finner du til utlån i biblioteket her: BIBSYS Ask