| Emnekode | FIT884 | Emnenavn | Kosthold og helse | Studiepoeng | 5 sp | Ansvarlig | Vibeke Landaas | Forkrav | Fitness Basis eller Grunnkurs, samt Kosthold og trening eller Kosthold og trening 1 eller Kosthold og fitness 1 |
|
| | |
| Emnet skal gi studentene teoretisk bakgrunn som kan bidra til bedre forståelse for kostholdets helsefremmende betydning. Studentene skal erverve seg kunnskap for å kunne gi råd om fornuftig kost og energitilførsel til friske eller personer som har økt risiko for å utvikle ulike livsstilsykdommer (overvekt/fedme, type 2-diabetes, hjerte- og karsykdom). Emnet består av en forelesningsrekke hvor man går igjennom kostholdets betydning for forebygging av de oftest forekommende livsstilssykdommer. Emnet kvalifiserer til å kunne veilede friske mennesker omkring kosthold på treningssenter, men ikke for å jobbe med klinisk rådgivning innen ernæring. Emnet passer godt for alle som skal jobbe med livsstilsveiledning eller som ønsker ytterligere kunnskap om kosthold. Studentene oppfordres til å ta emnet i kombinasjon med et av emnene treningsveileder eller gruppetreningsinstruktør.
|
| |
| Studentene skal - kunne gi faglig begrunnede råd om kosthold og ernæring til kunder
- kostholdets betydning for forebygging av diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer, visse kreftformer, osteoporose, og for energibalanse i forhold til vektreduksjon og vektøkning
- kjenne til særskilte ernæringshensyn for visse grupper
- kunne bruke elektroniske verktøy for ernæringsberegning
|
| | |
| Undervisningen (30 timer) er teoretisk og foregår i løpet av en 4-dagers samling (torsdag-søndag). |
| | |
| 80 % frammøte samt tre ukers individuell skriftlig hjemmeeksamen med caser, vurdert til bestått/ikke bestått. |
| | |
| Pedersen, J.I., Hjartåker, A., Anderssen, S.A. & Müller, H. (2012). Grunnleggende ernæringslære (2. utg.). Oslo: Gyldendal. Disse kapitlene skal leses: 12, 13, 14 og underkapitelene 15.1, 15.4, 15.5, 15,9, 15.10 og 15.11 i kapittel 15. Boka finner du til utlån i biblioteket her: BIBSYS Ask |
| |
|
|