FIT834/854/864/874 Kosthold og trening (5 sp) 
Faktaboks
EmnekodeFIT834/854/864/874
EmnenavnKosthold og trening
Studiepoeng5 sp
UndervisningsspråkNorsk
AnsvarligTherese Fostervold Mathisen
ForkravFitness Basis og Grunnkurs
Innledning

Emnet skal gi studentene kvalifikasjoner for å kunne veilede kunder og deltagere i treningsbransjen innenfor kosthold og ernæring i forhold til prestasjon, helse og vekt. Emnet er temabasert og gir en grundig innføring i grunnleggende kosthold og praktisk veiledning av personer med ulike mål. Emnet passer også godt for alle instruktører, som ønsker bedre kunnskap om kosthold generelt.

Mål

Studentene skal:

  • kunne forstå innhold av næringsstoffer i mat
  • ha kunnskap om de energigivende næringsstoffene i maten, samt kunne anbefale mengder, sammensetning og typer
  • ha kunnskap om utvalgte mikronæringsstoffer som hyppig er forbundet med mangel, og kunne anbefale riktige doser av disse
  • kjenne myndighetenes anbefalinger og bakgrunnen for disse
  • kunne gi råd om væske og kosthold i forbindelse med utholdenhets- og styrketrening, samt kjenne til hvordan ernæring kan fremme prestasjon ved styrketrening og utholdenhetstrening
  • ha kunnskap om kostholdets påvirkning på skjelettet
  • kunne gi kostanbefalinger for både vektreduksjon og vektøkning
  • ha kjennskap til trenddietter og kunne vurdere disse
  • ha kjennskap til og kunne vurdere ulike kosttilskudd
Organisering og arbeidsformer

Emnet starter med e-læring i forkant av første samling (via læringsstøtteplattformen Fronter). Det forutsettes at progresjonen i e-læringskurset følges før oppmøte til undervisningen. E-læringen åpner to uker før undervisningen starter. Undervisningen er teoretisk (30 timer) og foregår i løpet av en 4-dagers samling (torsdag-søndag). Det blir i tillegg gitt individuelle oppgaver og gruppeoppgaver.


Arbeidskrav

80 % frammøte.

Vurdering

Individuell skriftlig flersvarseksamen (multiple-choice) på undervisningsstedet. Vurderes med gradert karakter (A-F). For å gå opp til eksamen må frammøte være bestått.

Kjernelitteratur

UTDRAG FRA 1 BOK:
Pedersen, J. I., Hjartåker, A., Anderssen, S. A. & Müller, H. (2012). Grunnleggende ernæringslære (2. utg.). Oslo: Gyldendal.
Kap. 5-9, kap. 10 (Innledningen om vitaminer generelt + Vitamin D.) og kap. 11 (Kalsium, jern og jod) skal leses:
* Boka finner du til lån i biblioteket her: ORIA


3 OFFENTLIGE ONLINE RESSURSER:
Helsedirektoratet. (2011). Sammendrag av kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Hentet 13. oktober 2016 fra: https://helsedirektoratet.no/Documents/Publikasjonsvedlegg/IS-1881-sammendrag-av-kostr%C3%A5d-for-%C3%A5-fremme-folkehelsen-og-forebygge-sykdommer-s-302-315.pdf
* Denne finnes online: Klikk på denne lenken.

International Olympic Committee. (2012). Nutrition for athletes: A practical guide to eat for health and performance: Prepared by the Nutrition Working Group of the International Olympic Committee: Based on an International Consensus Conference held at the IOC in Lausanne in October 2010: Revised and updated in April 2012 by Professor Ron Maughan and Professor Louise Bu. Hentet 13. oktober 2016 fra: https://stillmed.olympic.org/media/Document%20Library/OlympicOrg/IOC/Who-We-Are/Commissions/Medical-and-Scientific-Commission/EN-Nutrition-Booklet.pdf
* Denne finnes online: Klikk på denne lenken.

Nasjonalt råd for ernæring. (u.å.). Risiko for jodmangel i Norge: Identifisering av et akutt behov for tiltak. (IS-0591). Hentet 13. oktober 2016 fra: http://www.ernaeringsradet.no/wp-content/uploads/2016/06/IS-0591_RisikoForJodmangeliNorge.pdf
Side 9-17 skal leses:
* Denne finnes online: Klikk på denne lenken.

Anbefalt litteratur

For spesielt interesserte:

5 ELEKTRONISKE ARTIKLER:

NB! For å åpne de elektroniske artiklene når du ikke er på skolen, må du logge deg inn via VPN: Klikk på denne lenken.

Alhassan, S., Kim, S., Bersamin, A., King, A. C. & Gardner, C. D. (2008). Dietary adherence and weight loss success among overweight women: Results from the A TO Z weight loss study. International Journal of Obesity, 32(6), 985–991. doi:10.1038/ijo.2008.8
* Artikkelen finnes online: Klikk på denne lenken.

Blomain, E. S., Dirhan, D. A, Valentino, M. A., Kim, G. W. & Walsman, S. A. (2013). Mechanisms of weight regain following weight loss. International Scholarly Research Notices Obesity, 2013, 210524. doi: 10.1155/2013/210524.
* Artikklene finne online: Klikk på denne lenken.

Bøhn, S. K. (2013). Forsker på frukt og bær for å fremme folkehelsen. Norsk tidsskrift for ernæring, 16(3). Hentet 13. oktober 2016 fra: http://www.ntfe.no/utgaver/16-nr-3-2013/86-forsker-pa-frukt-og-gront-for-a-fremme-folkehelsen?highlight=WyJhbnRpb2tzaWRhbnRlciJd
* Artikkelen finnes online: Klikk på denne lenken.

Fildes, A., Charlton, J., Rudisill, C., Littlejohns, P., Prevost, A. T. & Gulliford, M. C. (2015). Probability of an obese person attaining normal body weight: Cohort study using electronic health records. American Journal of Public Health, 105(9), e54-9. doi: 10.2105/AJPH.2015.302773
* Artikkelen finnes online: Klikk på denne lenken.

Johnston, B. C., Kanters, S. & Bandayrl, K. (2014). Comparison of weight loss among named diet programs in overweight and obese adults: A Meta-analysis. Journal of American Medical Association, 312(9), 923-933. doi:10.1001/jama.2014.10397.
* Artikklene finne online: Klikk på denne lenken.


1 TIDSSKRIFT:

Journal of Sport Sciences (2011). Special issues: Supplementary Issue: IOC Conference on Nutrition in Sport, 25-27 October 2010, International Olympic Committee, Lausanne, Switzerland, 29(Suppl. 1).
* Tidsskriftet finnes online: Klikk på denne lenken.
** NB! Du finner de relevante artiklene ved å scrolle deg ned på siden.


3 OFFENTLIGE ONLINE RESSURSER:
Australian Institute of Sport. (2016). Nutrition. Hentet 13. oktober 2016 fra: http://www.ausport.gov.au/ais/nutrition
* Denne finnes online: Klikk på denne lenken.

Gatorade Sports Science Institute (u.å.). Sports nutrition. Hentet 13. oktober 2016 fra: http://www.gssiweb.org/sports-science-exchange/sports-nutrition
* Denne finnes online: Klikk på denne lenken

Helsedirektoratet (2011). Nøkkelråd for et sunt kosthold. (IS-1888). Hentet 13. oktober 2016 fra: http://ndla.no/sites/default/files/N%25C3%25B8kkelr%25C3%25A5d%20for%20et%20sunt%20kosthold%202011.pdf
* Denne finnes online: Klikk på denne lenken.


4 NETTPORTALER:

* Idrettsernæring: http://www.olympiatoppen.no/fagomraader/idrettsernaering/page1016.html
* Norsk tidsskrift for ernæring: http://www.ntfe.no
* Opplysningskontoret for Meieriprodukter: http://www.melk.no/
* Sunn idrett: http://www.sunnidrett.no