FIT884 Kostholdsveiledning (5 sp) 
Faktaboks
EmnekodeFIT884
EmnenavnKostholdsveiledning
Studiepoeng5 sp
UndervisningsspråkNorsk
AnsvarligTherese Fostervold Mathisen
ForkravAktiv basis (tidligere Fitness basis) samt Kostholdskunnskap (tidligere Kosthold og trening)
Innledning

Emnet bygger på emnet "Kostholdskunnskap" og inneholder en kombinasjon av praktisk og teoretisk kunnskap som er nyttig for å kunne gi enkle kostholdsråd for friske, voksne mennesker. Følgende tema undervises; ulike målemetoder for kroppssammensetning, innsikt i fremgangsmåte ved kostholdsveiledning og –oppfølging, vektregulering og idrettsernæring.  Videre gis en kort innføring i fysiologiske utfordringer ved de mest vanlige livsstilssykdommene og en presentasjon av de mest sentrale kostholdsanbefalinger for å forebygge utvikling av disse tilstander. Det gis også en innføring i hvordan lese og forstå informasjon som gis på matvare-emballasje

Mål

Studentene skal

  • kunne gi enkle, faglig begrunnede råd om kosthold og ernæring til kunder
  • forstå kostholdets betydning for forebygging av de mest sentrale livsstilssykdommer
  • kunne bruke elektroniske verktøy for ernæringsberegning
  • kunne gi råd om væskeinntak og kosthold i forbindelse med utholdenhets- og styrketrening, samt kjenne til hvordan ernæring kan fremme prestasjon ved styrke-  og utholdenhetstrening
  • kunne gi kostanbefalinger for både vektreduksjon og vektøkning
  • ha kjennskap til trenddietter og kunne vurdere disse
  • kunne gjøre en ernærings- og helserelatert vurdering av emballerte matvarer
Organisering og arbeidsformer

Undervisningen (30 timer) er teoretisk og foregår i løpet av en 4-dagers samling (torsdag-søndag).

Studenter anbefales å forberede seg ved å lese gjennom pensum i forkant av samlingen. Det foreligger forslag til leseliste for fire uker før kursdato. Det foreligger også linker til 4 videoer som anbefales å se før kurshelgen. Alle studenter skal også gjennomføre en veid kostholdsregistrering på seg selv over 4 dager i forkant av kurshelgen. Detaljert informasjon finnes i Canvas

Arbeidskrav
80 % frammøte

Vurdering

Hjemmeeksamen, gradert karakter (A-F).

Kjernelitteratur

*** NB! FØR STUDIESTART! ***
Disse 4
videoene bør kikkes gjennom før undervisningen starter, for å ha bedre utbytte og forståelse for de kostholdsråd du vil lære om i de ulike underviste tema:

Videolisten er alfabetisk på videoenes utgivere og i APA-format:
DIABETES:
Animated Diabetes Patient (2014). Understanding Type 2 Diabetes [Videoklipp]. Hentet 3. juli 2017 fra:
https://www.youtube.com/watch?v=JAjZv41iUJU
* Videoen finnes her: Klikk på denne lenken.

KREFT:
Cancer Quest (2013). Animated introduction to cancer biology. (Full documentary). [Videoklipp]. Hentet 3. juli 2017 fra: https://www.youtube.com/watch?v=46Xh7OFkkCE
* Videoen finnes her: Klikk på denne lenken.

BENSKJØRHET:
Nucelus Medical Media (2014). Osteoporosis: Nucleus health [Videoklipp]. Hentet 3. juli 2017 fra:
https://www.youtube.com/watch?v=eYGkT6OrBk0
* Videoen finnes her: Klikk på denne lenken.

HJERTE- OG KARSYKDOMMER:
Nucelus Medical Media (2015). LDL and HDL cholesterol: Good and bad cholesterol: Nucleus health [Videoklipp]. Hentet 3. juli 2017 fra: https://www.youtube.com/watch?v=0U7YHRW5dyc
* Videoen finnes her: Klikk på denne lenken.
______________________________________________________________________________________________________________


KJERNELITTERATUR:

UTDRAG FRA 1 BOK:
Pedersen, J. I., Hjartåker, A., Anderssen, S. A. & Müller, H. (2017). Grunnleggende ernæringslære (3. utg.). Oslo: Gyldendal.
Dette skal leses:
Kapittel 2 (2.1 Matvaredatabaser, 2.2.3 Kostholdsundersøkelser – data på individnivå)
Kapittel 11 (11.1. Kalsium (dekker tematikken benskjørhet)
Kapittel 13 (13.3.2 Kostholds relaterte sykdommer – 13.3.9.)
* Boka finner du til lån i biblioteket her: ORIA


3 OFFENTLIGE ONLINE RESSURSER:
Helsedirektoratet (2011). Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer: Metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag. (Publikasjonsnr.: IS-1881). Hentet 3. juli 2017 fra: https://helsedirektoratet.no/publikasjoner/kostrad-for-a-fremme-folkehelsen-og-forebygge-kroniske-sykdommer-metodologi-og-vitenskapelig-kunnskapsgrunnlag
Dette skal leses:
"Oppsummering av kostholdsrådene". Side 7-8
"Helsetilstanden i Norge". Side 246-252
"Kosthold og forebygging av hjerte og karsykdommer". Side 254-262
"Kosthold og forebygging av kreft". Side 264-268
"Kosthold og forebygging av diabetes-2". Side 270-272
"Kosthold og forebygging av osteoporose". Side 282-284
"Vedlegg B: Helsepåstander". Side 329
* Denne finnes online: Klikk på denne lenken

Helsedirektoratet (2012). Kostholdshåndboken: Veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten. (Publikasjonsnr.: IS-1972). (Sist endret september 2016). Hentet 3. juli 2017 fra: https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/51/Kosthaandboken-IS-1972.pdf
Disse sidene skal leses:
"God ernæringspraksis". Side 77-79, 81 og 83-86 (ikke om barn)
"Vurdere matinntak i forhold til behov". Side 87-88.
* Denne finnes online: Klikk på denne lenken

International Olympic Committee. (2012). Nutrition for athletes: A practical guide to eat for health and performance: Prepared by the Nutrition Working Group of the International Olympic Committee: Based on an International Consensus Conference held at the IOC in Lausanne in October 2010: Revised and updated in April 2012 by Professor Ron Maughan and Professor Louise Bu. Hentet 3. juli 2017 fra: https://stillmed.olympic.org/media/Document%20Library/OlympicOrg/IOC/Who-We-Are/Commissions/Medical-and-Scientific-Commission/EN-Nutrition-Booklet.pdf
* Denne finnes online: Klikk på denne lenken.

Anbefalt litteratur

For spesielt interesserte:

4 ELEKTRONISKE ARTIKLER:

NB! For å åpne de elektroniske artiklene når du ikke er på skolen, må du logge deg inn via VPN: Klikk på denne lenken.

Alhassan, S., Kim, S., Bersamin, A., King, A. C. & Gardner, C. D. (2008). Dietary adherence and weight loss success among overweight women: Results from the A TO Z weight loss study. International Journal of Obesity, 32(6), 985-991. doi:10.1038/ijo.2008.8
* Artikkelen finnes online: Klikk på denne lenken.

Blomain, E. S., Dirhan, D. A, Valentino, M. A., Kim, G. W. & Walsman, S. A. (2013). Mechanisms of weight regain following weight loss. International Scholarly Research Notices Obesity, 2013, 210524. doi: 10.1155/2013/210524.
* Artikklene finne online: Klikk på denne lenken.

Fildes, A., Charlton, J., Rudisill, C., Littlejohns, P., Prevost, A. T. & Gulliford, M. C. (2015). Probability of an obese person attaining normal body weight: Cohort study using electronic health records. American Journal of Public Health, 105(9), e54-9. doi: 10.2105/AJPH.2015.302773
* Artikkelen finnes online: Klikk på denne lenken.

Johnston, B. C., Kanters, S. & Bandayrl, K. (2014). Comparison of weight loss among named diet programs in overweight and obese adults: A Meta-analysis. Journal of American Medical Association, 312(9), 923-933. doi:10.1001/jama.2014.10397.
* Artikklene finne online: Klikk på denne lenken.


1 TIDSSKRIFT:

Journal of Sport Sciences (2011). Special issues: Supplementary Issue: IOC Conference on Nutrition in Sport, 25-27 October 2010, International Olympic Committee, Lausanne, Switzerland, 29(Suppl. 1).
* Tidsskriftet finnes online: Klikk på denne lenken.
** NB! Du finner de relevante artiklene ved å scrolle deg ned på siden.


3 OFFENTLIGE ONLINE RESSURSER:
Australian Institute of Sport. (2016). Nutrition. Hentet 3. juli 2017 fra: http://www.ausport.gov.au/ais/nutrition
* Denne finnes online: Klikk på denne lenken.

Gatorade Sports Science Institute (u.å.). Sports nutrition. Hentet 3. juli 2017 fra: http://www.gssiweb.org/sports-science-exchange/sports-nutrition
* Denne finnes online: Klikk på denne lenken

Helsedirektoratet (2011). Nøkkelråd for et sunt kosthold. (IS-1888). Hentet 3. juli 2017 fra: http://ndla.no/sites/default/files/N%25C3%25B8kkelr%25C3%25A5d%20for%20et%20sunt%20kosthold%202011.pdf
* Denne finnes online: Klikk på denne lenken.


4 NETTPORTALER:
* Idrettsernæring: http://www.olympiatoppen.no/fagomraader/idrettsernaering/page1016.html
* Norsk tidsskrift for ernæring: http://www.ntfe.no
* Opplysningskontoret for Meieriprodukter: http://www.melk.no/
* Sunn idrett: http://www.sunnidrett.no