FIT834/854/864/874 Kostholdskunnskap (5 sp) 
Faktaboks
EmnekodeFIT834/854/864/874
EmnenavnKostholdskunnskap
Studiepoeng5 sp
UndervisningsspråkNorsk
AnsvarligTherese Fostervold Mathisen
ForkravAktiv basis (tidligere Fitness basis)
Innledning

Emnet gir en kort innføring i menneskets grunnleggende ernæringsmessige behov, der helse og utvikling skal ivaretas. Tema som undervises er; makronæringsstoffer og utvalgte mikronæringsstoffer, helsekost og kosttilskudd, grunnlaget for og innholdet i de norske næringsstoff- og matvareanbefalinger. Videre gis en kort gjennomgang av mer spesifikke anbefalinger og typiske utfordringer for; ungdom, gravide, eldre, vegetarianere, innvandrere og individer med spiseforstyrrelser.

Mål

Studentene skal:

  • kunne vise forståelse for innhold av næringsstoffer i mat,
  • ha kunnskap om de energigivende næringsstoffene i maten, samt kunne gi anbefalinger for mengder av matvarer/næringsstoffer og for næringsmessig sammensetning av kostholdet,
  • ha kunnskap om utvalgte mikronæringsstoffer som hyppig er forbundet med mangel i det norske kostholdet, samt kunne anbefale riktig mengde inntak av disse,
  • kjenne myndighetenes anbefalinger og bakgrunnen for disse,
  • ha kjennskap til et utvalg typiske kosttilskudd,
  • kjenne til særskilte ernæringshensyn for visse grupper i befolkningen.

 

Organisering og arbeidsformer

Studenter anbefales å forberede seg ved å lese gjennom pensum i forkant av samlingen. Det foreligger forslag til leseliste for fire uker før kursdato.

Arbeidskrav
80 % frammøte.

Vurdering

Individuell skriftlig flersvarseksamen (multiple-choice) på undervisningsstedet. Vurderes med gradert karakter (A-F). For å gå opp til eksamen må frammøte (80 %) være bestått.

Kjernelitteratur

UTDRAG FRA 1 BOK:
Pedersen, J. I., Hjartåker, A., Anderssen, S. A. & Müller, H. (2017). Grunnleggende ernæringslære (3. utg.). Oslo: Gyldendal.
Disse sidene skal leses:
Kap 5: Energiomsetning s.73-91
Kap 7:
De energigivende næringsstoffene s.101-142.
Kap 8:
Omsetning av de energigivende næringsstoffene s.143-163
Kap 10:
Vitaminer s.181-182 og Vitamin D s.192-201
Kap 11:
Mineralstoffer og sporelementer s.235, Kalsium s.236-245, Jern s.253-268 og Jod s.274-277.
Kap 15:
Ernæring og kosthold i ulike grupper – gravide s.374-378, Ungdom s.388-390, Eldre s.392-397, Innvandrere s.408-411 og Vegetarianere s.412-415.
* Boka finner du til lån i biblioteket her:
ORIA


5 OFFENTLIGE ONLINE RESSURSER:
Helsedirektoratet (2011). Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer: Metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag. (Publikasjonsnr.: IS-1881). Hentet 3. juli 2017 fra: https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/400/Kostrad-for-a-fremme-folkehelsen-og-forebygge-kroniske-sykdommer-metodologi-og-vitenskapelig-kunnskapsgrunnlag-IS-1881.pdf
Disse sidene skal leses:
"Oppsummering av kostholdsrådene". Side 7-8
"Prinsipper og metodologi som ligger til grunn for de norske kostholdsrådene". Side 12-43
"Kosttilskudd". Side 188-194, 196-197 og 205-207
"Fra evidensbasert kunnskap til råd om kosthold". Side 293-298
"Råd om kosthold og fysisk aktivitet". Side 302-315
* Denne finnes online
: Klikk på denne lenken.

Helsedirektoratet. (2011). Sammendrag av kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Hentet 3. juli 2017 fra: https://helsedirektoratet.no/Documents/Publikasjonsvedlegg/IS-1881-sammendrag-av-kostr%C3%A5d-for-%C3%A5-fremme-folkehelsen-og-forebygge-sykdommer-s-302-315.pdf
* Denne finnes online: Klikk på denne lenken.

Helsedirektoratet (2012). Kostholdshåndboken: Veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten. (Publikasjonsnr.: IS-1972). (Sist endret september 2016). Hentet 3. juli 2017 fra: https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/51/Kosthaandboken-IS-1972.pdf
Disse sidene skal leses:
"Kosttilskudd". Side 34-35
"Kosthold i ulike livsfaser" (Gravide og ammende, barn og ungdom, voksne, eldre). Side 38 og 42-44
"Religiøse og kulturelle kostholdshensyn". Side 48-50
"Vegetarkost". Side 161-165
* Denne finnes online: Klikk på denne lenken

Helsedirektoratet (2016). Utviklingen i Norsk kosthold 2016. (Rapport: IS-2558). Hentet 3. juli 2017 fra: https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/1257/Utviklingen-i-norsk-kosthold-2016-IS-2558.pdf
Disse sidene skal leses: 4-7, 12-25 og 34-41:
* Denne finnes online: Klikk på denne lenken.

Nasjonalt råd for ernæring. (u.å.). Risiko for jodmangel i Norge: Identifisering av et akutt behov for tiltak. (IS-0591). Hentet 3. juli 2017 fra: http://www.ernaeringsradet.no/wp-content/uploads/2016/06/IS-0591_RisikoForJodmangeliNorge.pdf
Side 9-17 skal leses:
* Denne finnes online: Klikk på denne lenken.

Anbefalt litteratur
 

4 ELEKTRONISKE ARTIKLER:
Arnesten, E. (2013). Supermat: Sunt eller sprøyt? Norsk tidsskrift for ernæring, 15(2), 10-15. Hentet 3. juli 2017 fra: http://www.ntfe.no/asset/pdf-issues/2013/2013-nr-2.pdf
 * Artikkelen finnes online: Klikk på denne lenken.

Bøhn, S. K. (2013). Forsker på frukt og bær for å fremme folkehelsen. Norsk tidsskrift for ernæring, 16(3), 28-31. Hentet 3. juli 2017 fra:http://www.ntfe.no/asset/pdf-issues/2013/2013-nr-3.pdf
* Artikkelen finnes online: Klikk på denne lenken.

Handeland, K. D., Markhus, M. W., Aadland, E., Dahl, L., Midtbø, L., Graff, I. E. ... Øyen, J. (2015). Kjapp i toppen med fisk i kroppen: Hvorfor gravide og barn bør spise fisk. Norsk tidsskrift for ernæring, 23(2), 6-11. Hentet 3. juli 2017 fra: http://www.ntfe.no/asset/pdf-issues/2015/2015-nr-2.pdf
* Artikkelen finnes online: Klikk på denne lenken.

Kaur, B. (2014). Helsefordeler og utfordringer ved vegetarkost. Norsk tidsskrift for ernæring, 18(1), 12-18. Hentet 3. juli 2017 fra: http://www.ntfe.no/asset/pdf-issues/2014/2014-nr-1.pdf
* Artikkelen finnes online: Klikk på denne lenken.


5 OFFENTLIGE ONLINE RESSURSER:
Direktoratet for e-helse. (u.å.). Helsenorge.no: Vegetarisk kosthold. Hentet 3. juli 2017 fra: https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/vegetarisk-kosthold
* Denne finnes online: Klikk på denne lenken.

Helsedirektoratet (2012). Kostholdshåndboken: Veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten. (Publikasjonsnr.: IS-1972). (Sist endret september 2016). Hentet 3. juli 2017 fra: https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/51/Kosthaandboken-IS-1972.pdf
Disse sidene anbefales lest:
"Næringsstoffer og matvaregrupper". Side 30-33
"Matkulturer". Side 50-53
"Kosthold ved ulike diagnoser og sykdomstilstander". Side 158-177
* Denne finnes online: Klikk på denne lenken

Helsedirektoratet (2016). Utviklingen i Norsk kosthold 2016. (Rapport: IS-2558). Hentet 3. juli 2017 fra: https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/1257/Utviklingen-i-norsk-kosthold-2016-IS-2558.pdf
Disse sidene anbefales lest: 26-33 og 42-49:
* Denne finnes online: Klikk på denne lenken

Mattilsynet. (u.å.). Matportalen.no: Råd til spesielle grupper. Hentet 7. juli 2017 fra: http://www.matportalen.no/rad_til_spesielle_grupper/
* Denne finnes online: Klikk på denne lenken.

Oksholen, T. (2008). Vitaminpiller forlenger ikke livet. Hentet 7. juli 2017 fra: http://forskning.no/forebyggende-helse-helsepolitikk-mat-medisin-medisiner/2008/04/vitaminpiller-forlenger-ikke-livet
* Denne finnes online: Klikk på denne lenken.