Friluftslivsfag

Studiepoeng:
180
Varighet:
3 år
Omfang:
Heltid
Studiestart:
August
Åpner for søking:
1. februar
Søknadsfrist:
15. april
Studieplasser:
40
Bildet kan inneholde: vann, båt, vannskuter, himmel, båter og båtliv - utstyr og forsyninger.

Gjør din lidenskap for friluftsliv til et fremtidig levebrød! Sentralt i utdanningen står tematikk som omhandler hvordan du kan tilrettelegge for at andre kan få gode natur- og mestringsopplevelser i ulike naturmiljø til ulike årstider. 

Søk fra 1. februar

Kort om studiet

Som student ved bachelorprogrammet i friluftslivsfag får du en bred og variert utdanning rettet mot hvordan du kan jobbe med mennesker i natur. Sentralt i utdanningen står tematikk som omhandler hvordan vi kan tilrettelegge for at andre kan få gode natur- og mestringsopplevelser i ulike naturmiljø til ulike årstider. Utdanningen gir mulighet til å utvikle praktiske ferdigheter nødvendig for å lede forskjellige friluftslivsaktiviteter, samt faglige tyngde til å lede læringsprosesser.

På studiet lærer du blant annet om:

  • hvordan du kan lede og legge til rette for grupper og enkeltpersoners læring og opplevelser i natur.
  • hvordan du kan ivareta egen og andres sikkerhet, i ulike friluftslivsaktiviteter, naturmiljø og årstider.
  • ulike naturmiljøers egenart, og hvordan slik kunnskap kan anvendes i friluftslivsfaglig arbeid.
  • sosiologiske, kulturelle, juridiske og historiske perspektiver på friluftsliv som fenomen, fag og arbeid/yrke.

Bachelorprogrammet er bygget opp med tanke på progresjon og gradvis økt faglig kompleksitet. Nye studenter tas opp på andre studieår. Gjennom andre og tredje studieår blir studentene eksponert for lengre og mer krevende turer, samtidig som det faglige fokuset i større grad rettes mot hvordan en kan tilrettelegge for andres læring og opplevelser i natur. Gjennom studieløpet vil du få grunnleggende kompetanse innen et bredt spekter av faglige tilnærminger.

Du kan fordype deg i et av tre ulike fagområder:

  • Naturguiding og naturbasert reiseliv. Naturbasert reiseliv er en av de hurtigst voksende næringer i Norge, og bransje har behov for folk med faglig kompetanse.
  • Friluftsliv og læring i natur, egnet for alle som ønsker å jobbe med å tilrettelegge gode undervisningssituasjoner i natur, om det skulle være med barn, unge eller voksne.
  • Friluftsliv og helse. Det finnes mange spennende jobbmuligheter i krysningspunktet helse og friluftsliv, både knyttet til forebygging, psykisk helsearbeid og rehabilitering.

Praksis

Studiet vektlegger både undervisningspraksis og arbeidspraksis som del av utdanningsløpet. I siste semester gis studentene anledning til en lengre praksisperiode/internship i en bedrift, institusjon eller organisasjon. Denne praksisen knyttes til det arbeidsfeltet som studenten  ønsker å fordype seg innen, enten det er skolevesenet, rehabilitering, naturbasert reiseliv eller andre friluftslivsfaglige arbeidsfelt som kan være aktuelle.

Utveksling

Studiet legger til rette for utveksling i femte semester hos en partnerinstitusjon. NIH har utvekslingsavtale med flere institusjoner. Som student på BAFL kan du for eksempel dra til:

  • Vancouver Island University (Canada)
  • Lakehead University (Canada)
  • HUMAK (Finland)
  • Plymouth Marjon University (Storbritannia)
  • University of Queensland (Australia)
  • University of Waikato (New Zealand)

Kontakt

Opptakskontoret

E-post: opptak@nih.no
Telefon: 23 26 20 30
Tirsdag, onsdag og torsdag kl. 12-14
i perioden 15. februar til 31. august