Ingrid og Shania tar mastergrad i Roma gjennom NIH

Visste du at du kan ta et år av masteren din på NIH i Roma og få en dobbel mastergrad? Shania Tjellesen og Ingrid Giverhaug mener de har sitt livs beste studieår i Roma. 

Av Gjermund Erikstein-Midtbø
Publisert 15. feb. 2023 09:00 - Sist endret 15. sep. 2023 14:43
 To norske studenter smiler til kamera foran Colosseum i Roma.

NIH har hvert år fem studieplasser på masterprogrammet "European Master in Health and Physical Activity". Det første året er på "Foro Italico" i Roma og andre året er på NIH. Foto: Gjermund Erikstein-Midtbø.

– Det er ganske fint å kunne sitte i sola her ute i januar, gliser de to norske studentene. 

Vi skjønner hvorfor Shania Tjellesen og Ingrid Giverhaug føler seg heldige der de sitter på tribunen til universitets ærverdige friidrettsstadion. 

Bredt masterprogram

De tar første året av masteren "European Master in Health and Physical Activity" på "Foro Italico" i Roma. Ikke bare er Roma en pulserende storby med deilig vær.

De har fått venner for livet. 

– Vi har fått venner fra hele verden og er en god gjeng som opplever byen sammen. Vi drar på Roma-kamper, spiser nydelig mat og er også med i en løpegruppe (Runners of Rome) hver tirsdag, forteller Shania. 

Romerske statuer rundt friidrettsbanen, med fotballstadion i bakgrunnen.
Friidrettstadion på campus "Foro Italico" er åpen for alle og studentene bruker både å løpe intervaller der og spise lønsj på tribunen. Like bak ligger Stadio Olimpico eller Olympiastadion der både Roma og Lazio spiller hjemmekamper, og Jakob Ingebrigtsen og Karsten Warholm løper Diamond League hvert år. 

Olympiastadion inne på campus

Studentene tar oss med på en guida tur rundt på et campus som nok ikke ligner noen av dem du har vært på før. 

Midt inne på campus ligger nemlig selveste Olympiastadion der både AS Roma og Lazio spiller sine hjemmekamper. Her er det også mange tennisarenaer, blant annet arenaen der Casper Ruud hvert år spiller Roma Masters. 

I tillegg viser de frem både padelbane, innendørs- og utendørssvømmebasseng. Alt i en klassisk romersk stil med store statuer rundt. 

– Campus er helt nydelig, stort og nesten majestetisk.  Friidrettstadion med alle statuene rundt er så kult, sier Shania. 

Studenter spiser lønsj ute i sola, med statuer i bakgrunnen.
På tribunen på friidrettstadion tar Ingrid og Shania ofte lønsjen i sola sammen med vennene i klassa.

Dobbel mastergrad

Begge hadde tatt en bachelorgrad i fysisk aktivitet og helse før de søkte seg til mastergraden i Roma. De beskriver studiet som bredt og spennende, med gode forelesere fra hele Europa. I denne mastergraden er det første året i Roma og det andre på NIH.

Det betyr at du får "dobbel mastergrad" både fra Roma og Norges idrettshøgskole.

– Det er det som er det unike med denne mastergraden, at du får en master både fra Roma og NIH. Dessuten får du studere i et internasjonalt miljø med internasjonale forelesere som er blant de beste i verden på sine felt, sier Ulf Ekelund, som er professor på NIH, og hvert år er en av gjesteforeleserne i Roma. 

Roma aller best på kveldstid

Men det er langt fra bare på campus de to lever livet sitt dette året. Etter turen rundt på campus hopper vi på en buss i retning sentrum sammen med studentene.

Plutseleg er vi rett ved Colosseum.

– Det er jo historiske bygninger og attraksjoner hvor enn du snur deg når man går rundt i byen, sier Ingrid og peker i ulike retninger.

Eldre mann ønsker velkommen til restuaranten sin i italiensk trang gate.
I bydelen Trastevere er det lett å føle seg velkommen. Det et av de beste tipsene de norske studentene har for å komme seg ut fra turistkjernen av Roma. Her reiser de ofte ut for å spise byens beste pizza og pasta, og ikke minst utforske utelivet. 

Kveldene på Piazza Venezia eller Piazza del Popolo er noen av hennes favoritter. 

– Vi synes nesten Roma er aller finest på kveldstid. Lyset er helt spesielt og da reiser vi ut med vennene våre.

Interessert i å vite mer? 

Her er de norske studentenes beste Roma-tips

  1. Spaghetti Carbonara på "Da Enzo" i bydelen Trastevere (generelt hele Trastevere om kvelden er veldig fint).
  2. Bli med i løpegruppa Runners of Rome! Veldig sosial gjeng, som også gjør andre ting på fritiden.
  3. Kjøpe pizza i løsvekt (Pizza al taglio).

 

Vil du vite enda mer om hvordan det er å studere i Roma? Les Ingrid og Shania sine egne svar. Du finner også kontaktinfo til de to.


To jenter smiler i parken.
Shania Tjellesen og Ingrid Giverhaug er veldig glad for at de valgte masterprogrammet i Roma. Nå gir de gjerne tips til deg som vurderer eller har bestemt deg for å søke. 

Spørsmål og svar fra Ingrid

Hvorfor søkte du på dette studiet? Er det lett å søke eller vanskelig/lang søknadsprosess?

Jeg søkte som vanlig gjennom samordna opptak. Det var en helt “normal” søknadsprosess, sett bort i fra Lånekassen som ikke helt visste hvordan vi skulle søke mtp lån/stipend. Her opplevde jeg at NIH sa “Dere må spørre Lånekassen” og at Lånekassen sa “Dere må spørre NIH”. Da vi kom ned hit fikk vi beskjed om at vi måtte levere engelsk vitnemål og dette hadde vi ikke fått beskjed om. Det var ikke noe stress å gjøre det, når vi visste hvordan, men det hadde vært greit å fått beskjed om det på forhånd.

Hvordan er det å studere i Roma?

Det å være student i Roma er veldig fint. Jeg merker at vi som norske studenter har en fordel når det kommer til engelsken, kildekurs og krav på eksamen. Her er nok kravene for å bestå stort sett lavere. Vi har hatt mange forskjellige forelesere. De fra Italia snakker ofte semigod engelsk, men de skandinaviske er bedre. De fra Tyskland og Østerrike må ofte minnes på mtp pauser, for det å ha en fire timers forelesning i 25 grader er null problem for dem.

Vi har fire moduler i løpet av et skoleår. En modul består av tre uker skole, tre uker selvstudie og en uke eksamen. De tre ukene med skole er ganske intensive, men flere dager fra 9-17. De tre ukene med selvstudie har man mye mer frihet til å reise og oppleve Italia, ettersom man kan legge opp lesingen slik man selv vil.

Hvordan er det sosiale på universitet? 

Italienere kan både være veldig åpne, og svært lukket. For noen virker det ukomfortbelt å snakke italiensk, og de velger derfor å holde seg til andre italienere. Andre er veldig åpne og vennlige, og vil svært gjerne vise deg rundt i Italia! På fritiden gjør vi alt fra å ta en is i byen, gå på shopping og spise middag sammen til å dra på turer til Napoli, Milano og Toscana. Det er ingenting som blir arrangert gjennom skolen, vi planlegger ting selv.

Hvordan er det å bo i Roma? Er det vanskelig å finne plass å bo?

Vi fant bolig gjennom Airbnb. Det er lurt å starte tidlig, for det blir fort dyrt hvis ikke. Flere vil la deg leie utenom Airbnb hvis du planlegger å bo lengre, så jo tidligere jo bedre. Det er ikke dyrt å leve, men som sagt kan du få ganske ymse leiligheter til de billigste prisene. Det er lurt å bo i nærheten av en metro, ettersom bussene kommer og går litt som de selv vil.

Hva har dere fått ut av å studere i Roma og hvorfor vil dere anbefale andre å studere her? 

Jeg har fått venner for livet rundt om i hele Europa. Man blir svært nær når så mange er i samme situasjon (mtp å flytte til et annet land). I tillegg har jeg lært mye om meg selv, og blitt mer selvstendig. Jeg vil anbefale alle å studere her, fordi opplevelsen av å pakke tingene sine og flytte til et helt annet land er så utrolig lærerikt. I tillegg er Roma en by proppfull av historie, og det er alltid noe å finne på.

Flere spørsmål? Ta kontakt med Ingrid:
Ingrid Giverhaug
Tlf: 943 81 249
Mail: ingrid.giverhaug@gmail.com

Spørsmål og svar fra Shania

Er det lett å søke eller vanskelig/lang søknadsprosess?

Søknadsprosessen var veldig lett ettersom alt går via NIH.

Hvordan er det år studere i Roma?

Universitet: Campus er helt nydelig, stort og nesten majestetisk. Veldig kult at «Olympiatoppen» er på campus, og at den Olympiske stadion med friidrettsbanen med alle statuene er så kult.

Foreleserne: Det varierer veldig med fra hvilket land de kommer fra, generelt er de nordiske og tyske foreleserne veldig bra og lette å forholde seg til. Noen kulturforskjeller må man regne med.

Undervisningen: Tre intensive uker med forelesning mandag-fredag 9-16/17. Det er intensivt men de tre-fire ukene vi har som egen studietid gir mulighet for å reise rundt og oppleve nye ting.

Det sosiale: Ja, men du må by på deg selv og være klar over kultur forskjeller, vær åpen og nysgjerrig.

Hva gjør dere på fritida?

Jeg er med i en løpegruppe som løper sammen gjennom Roma hver tirsdag, super sosialt og gjør det lettere å bli kjent med byen. Vi spiser også mye middag sammen og går turer

Hvordan fant dere plass å bo?

Vi fant via AirBnB, var heldige og lagde avtale med huseier om å bo der videre. Vi bor i en bra leilighet ikke så langt fra skolen. Bra tilgang til kollektivt.

Er det dyrt å bo og leve i Roma? 

Det varierer veldig med boligprisene, men generelt er det mye billigere å leve her enn i Oslo, mat og drikke er veldig studentvennlig. + utelivet er mye billigere.

Hva har dere fått ut av å studere i Roma og hvorfor vil dere anbefale andre å studere her?  Nevn gjerne tre punkter.

  • Jeg har blitt mye mer åpen og forståelsesfull for andre kulturer og å tilpasse seg til andre.
  • Mange internasjonale venner og kontakter 
  • Vil anbefale alle som har mulighet å søke på dette studiet fordi du lever akkurat det samme livet som hjemme i Norge bare at det er i Roma. Menneskene her er veldig åpne og elsker å vise frem kulturen sin, blant annet med mat, vin og opplevelser. Du vil få venner for livet over hele verden og en mulighet til å reise enda mer. Du vil heller ikke oppleve den typiske vinterdepresjonen som hjemme i Norge, noe jeg setter veldig pris på. 

Lurer du på mer? Ta kontakt med Shania:

 

Emneord: Utveksling, Master