Ingvild anbefaler alle utveksling i studiebyen Aarhus

“Det er dejlig å være norsk i Danmark». Ingvild Vesterhus har tilbrakt et semester i den fantastiske studiebyen Aarhus. Hun anbefaler alle studenter å dra på utveksling, og sitter igjen med et faglig utbytte, internasjonalt nettverk, personlig utvikling og venner for livet.

Av INGVILD VESTERHUS
Publisert 1. sep. 2023 08:00 - Sist endret 1. sep. 2023 10:26
idrett på fritiden

Aarhus er en perfekt by for idrettsinteresserte mennesker! Foto: Ingvild Vesterhus

Da vi gikk bachelor i trening, helse og prestasjon var ikke utveksling en mulighet. Koronapandemien hadde satt en stopper for all utreise. Etter snart to år med pandemi fikk vi heldigvis en ny mulighet for å utveksle under vår mastergrad i fysisk prestasjonsevne. Det var fortsatt pandemi, så jeg og to venner fra klassen besluttet å ikke reise så langt. Valget falt på Aarhus i Danmark. Vi hadde tross alt hørt rykter om at “det er dejlig å være norsk i Danmark”. I tillegg visste jeg om en anerkjent forsker som hørte til på Aarhus Universitet som jeg gjerne ville jobbe med. Jeg kontaktet henne og fikk gledelig muligheten til å lære av henne i Danmark. Hun er nå min biveileder på masteroppgaven.

Sykkeltur
Den perfekte sykkelbyen. Foto: Ingvild Vesterhus


Aarhus – et mekka for studenter

Aarhus er Danmarks nest største by og regnes som et mekka for studenter med sine 50 000 studenter. Byen er et levende sentrum med mange severdigheter. Det finnes utallige kule kafeer, restauranter, gode shoppingmuligheter og et stort kulturtilbud. Videre er det en perfekt by for idrettsglade mennesker. Byen har en fantastisk natur, og det bugner av idrettstilbud, sykkel- og løpestier, løpegrupper, mosjonsløp og annet. Videre er det kort og billig vei til de fleste andre byer i Danmark. Blant annet tok vi tre turer til København i løpet av våren for bare noen få hundrelapper.

Den første måneden hadde vi ikke funnet bolig, og vi tok oss derfor inn på hotell til en studentvennlig pris. De to første ukene foregikk det meste sosialt på zoom, og vi brukte derfor tiden på å bli kjent med byen. Plutselig forsvant restriksjonene like fort som de kom, og samfunnet var gjenåpnet. Det ble holdt store arrangement for alle internasjonale studenter, arrangement via ANSA for alle norske studenter, og alle kantiner på campus ble til barer på fredager. Endelig kunne vi nyte den gode danske kulturen i Danmark - en sosial “chill” kultur. Vi fant oss en nybygget leilighet rett utenfor sentrum slik at vi kunne bo sammen. Sett i ettertid ble det ganske mye dyrere enn å leie seg inn i studentkollektiver, men vi fikk i det minste mye sosialt tilbake da vi hadde stor nok plass til å ønske alle venner fra Norge velkommen til å bo hos oss på ferie.

Studiehverdagen

kaffe i solen
Tid til å nyte byen. Foto: Ingvild Vesterhust

Idrettsuniversitetet var et lite campus som lå på andre siden av byen for det store universitetet. På universitetet tok vi to fag, samtidig som vi tok to fag i Norge. Undervisningen var ganske lik Norge med gode professorer, mye studentaktivitet og laboratoriearbeid. Det var også lagt opp til mye selvstendig arbeid, så vi brukte en del tid på å lese på det store universitetet, diverse studentvennlige kafeer og bibliotek rundt i byen. Likevel, når man reiser på utveksling jobber man ikke og man får derfor mye fritid til å fylle med morsomme og sosiale aktiviteter og reiser.

Dra på utveksling!

Vi hadde et helt fantastisk halvår i Danmark og jeg anbefaler alle studenter å reise på utveksling! Man får ny kompetanse og mange erfaringer som man kan ta med seg videre i livet. Man vil oppleve å få økt faglig utbytte av utdanningen sin ved å oppleve ulike tilnærminger til fagstoff og et ulikt læringsmiljø. Et utenlandsopphold vil også kunne gi internasjonale kontakter som man kan benytte i jobb- eller forskningssamarbeid senere. Man vil lære seg nye språk og ny kultur på en unik måte - selv i Danmark, fordi la oss innrømme at det ikke er lett å høre hva folk sier med en potet i halsen. Utveksling vil gi deg karrierefordeler, og et opphold tar seg alltid bra ut på CV’en!

Et opphold utenlands vil også bidra til selvutvikling, og man lærer seg selv bedre å kjenne. Man oppdager nye sider av seg selv, blir bedre til å tilpasse seg situasjoner og ta utfordringer. Ikke minst får man et sosialt utbytte og nye venner for livet!

Konklusjon: “Det er dejlig å være norsk i Danmark”!

SØKNADSFRISTER

Utreise høstsemester

31. januar: Utenfor Europa
15. mars: Europa

Utreise vårsemester

31. august: Utenfor Europa
15. september: Europa


Ønsker du å dra på utveksling? Følg med på søknadsfrister og kontakt internasjonalt kontor for mer informasjon.

Internasjonalt kontor
E-post: utveksling@nih.no