English version of this page

Disputas: Fysisk aktivitet og form hos barnekreftoverlevere

Hvordan preger kreftsykdommen barns aktivitet og fysisk form når de blir friske? Og hva slags risikofaktorer for sykdom har denne gruppa? Ph.d.-kandidat Mari Bratteteig har undersøkt barnekreftoverlevere mellom 9 og 18 år.

Barnekreftoverlevere har økt risiko for seneffekter fra kreftbehandling. Fysisk aktivitet kan potensielt modifisere risikoen for vanlige seneffekter, som hjerte- og karsykdom. 

Hovedmålene med dette ph.d.-prosjektet var å beskrive nivåer av fysisk aktivitet og sedat tid blant unge barnekreftoverlevere og å sammenligne risikofaktorer for hjerte- og karsykdom hos overlevere med et internasjonalt referansemateriale, samt kontroller matchet på alder og kjønn, og å undersøke sammenhengen mellom fysisk aktivitet og ulike domener av fysisk form (kondisjon og muskelstyrke) med risikofaktorer for hjerte- og karsykdom hos overlevere og jevnaldrende.

Dette ph.d.-prosjektet var basert på tverrsnittsdata fra arbeidspakke 1 og 2 i den internasjonale, multisenterstudien Physical Activity in Childhood Cancer Survivors (PACCS). Deltakere i alderen 9-16 år med en hvilken som helst tidligere kreftdiagnose, som hadde gjennomført kreftbehandling ≥ 1 år tidligere, var kvalifisert til å delta i arbeidspakke 1. Deltakere 9-18 år, som var i stand til å utføre en VO2-max-test, ble videre invitert til å delta i arbeidspakke 2, sammen med kontroller matched på alder og kjønn.

Hovedveileder: Sigmund Alfred Anderssen, professor ved institutt for idrettsmedisinske fag. 

Medveileder: May Grydeland, Førsteamanuensis ved institutt for fysisk prestasjonsevne.

Program

  • 10.15-11.00: Prøveforelesning: "“ Kognitive, emosjonelle og sosiale konsekvenser av kreftbehandling for barn –– hvilken rolle spiller fysisk aktivitet? ”
  • 13.00-16.00: Disputas over avhandlinga: "Fysisk aktivitet, fysisk form og risiko for kardiovaskulær sykdom hos barnekreftoverlevere"

Arrangør

Solveig Sunde
Emneord: Institutt for idrettsmedisinskfag
Publisert 27. okt. 2023 14:36 - Sist endret 21. nov. 2023 13:42